Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming is een populaire keuze om je woning op een comfortabele en efficiënte manier te verwarmen. Het systeem verwarmt de vloer gelijkmatig en dat zorgt voor een aangename temperatuur in de hele ruimte. In dit artikel lees je over hoe vloerverwarming werkt, uit welke types je kan kiezen en hoe je jouw huis optimaal kan verwarmen via je vloer.

Ga snel naar:
Werking soorten vloerverwarming
Optimale werking vloerverwarming
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werkt vloerverwarming precies?

Je woning verwarmen via de vloer verschilt niet veel met de werking van een centrale verwarming met radiatoren. Je werkt ook met een thermostaat en een warmteopwekker (warmtepomp of gasketel). Alleen geeft het systeem zijn warmte af via je vloer in plaats van via radiatoren aan je muren. Een woordje uitleg over de werking van vloerverwarming:

 • STAP 1 = gewenste temperatuur kiezen: een gascondensatieketel of warmtepomp verwarmt het water tot de gekozen temperatuur. Die stel je in met een thermostaat. Het verwarmingssysteem pompt vervolgens het warme water door de leidingen.
 • STAP 2 = warm water naar vloerverwarmingsbuizen: de vloerverwarmingspomp pompt het water rond en de vloerverwarmingsverdeler zorgt ervoor dat het water gelijkmatig verdeeld wordt over de ruimtes.
 • STAP 3 = warmte afgeven via de vloer: het warme water stroomt door de buizen onder de vloer en geeft de warmte af aan de ruimtes. Het water wordt constant op temperatuur gehouden met behulp van een thermometer.

Wil je vloerverwarming plaatsen in jouw woning? Kies om je woning via de vloer te verwarmen en installeer vloerverwarming tijdens een ingrijpende energetische renovatie of nieuwbouw. Ontdek alle mogelijkheden voor jouw vloerverwarming met een ervaren specialist. Start je aanvraag hier.

werking vloerverwarming

 

Werking soorten vloerverwarming

Je hebt een aantal mogelijkheden om je vloerverwarming te installeren. Een systeem met warm water is de meeste bekende manier, maar er zijn zeker andere opties. Je ontdekt ze hieronder:

 

1. Werking warmwater vloerverwarming

Deze vloerverwarming maakt gebruik van een netwerk van buizen onder de vloer waar warm water in circuleert. Een gasketel of warmtepomp verwarmt het water en een vloerverwarmingspomp stuurt het vervolgens door de verwarmingsbuizen. Hierdoor verwarm je de vloer en uiteindelijk ook de volledige ruimte. Er zijn 2 grote opties qua plaatsing:

 • Natte systeem: hier laat je de buizen rechtstreeks in de chape van je vloer plaatsen. Onder de dekvloer brengt een installateur eerst een isolatielaag aan. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 20 cm. Dit systeem is vooral aangeraden bij nieuwbouw.
 • Droog systeem: bij dit type vloerverwarming laat je de buizen plaatsen in een voorgevormde isolatieplaat. Door de buizen stroomt uiteraard ook warm water. De ‘droge’ factor slaat enkel op de manier hoe je de verwarmingsbuizen in de vloer laat installeren. Door de buizen in de isolatie te verwerken, spaar je een beetje opbouwhoogte uit.

 

2. Werking elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt op een iets andere manier. Vergeet de traditionele waterleidingen, want met deze soort verwarming gebruik je elektrische kabels of matten onder de vloer. Wanneer je de ruimte wil opwarmen, worden de kabels warm en geven ze stralingswarmte af aan de vloer. Je kiest tussen:

 • Elektrische vloerverwarming: de dunne verwarmingselementen zorgen voor een korte reactietijd. Over het algemeen kan je een ruimte al na 30 minuten opwarmen en de vloerverwarming heeft bijna geen onderhoud nodig. De elektrische werking is heel efficiënt.
 • Infrarood vloerverwarming: bij deze vloerverwarming legt een installateur zogenaamde infraroodmatten onder de vloer. De infraroodmatten bestaan meestal uit een carbondoek. Door deze doek wordt elektriciteit geleid om infraroodstraling op te wekken. De infraroodmatten zetten de warmte vooral over naar alle objecten in de ruimte.

 

Welke vloerverwarming werkt het best voor mij?

Elke soort vloerverwarming heeft zijn voordelen. De beste keuze hangt vooral af van het type project, je budget en persoonlijke wensen. Kan je kiezen voor een dikkere vloeropbouw? Dan heb je meerdere mogelijkheden. Wil je een dunne vloerverwarming, dan zal een elektrische verwarming eerder voor jou zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Kies samen met een ervaren installateur voor de beste vloerverwarming. Vergelijk verschillende adviezen en prijsvoorstellen bij meerdere bedrijven via onze offertedienst.

 

Optimale werking vloerverwarming

Welk type vloerverwarrming je ook kiest, je wil ervoor zorgen dat je jouw woning optimaal kan verwarmen. Met welke zaken moet je dan rekening houden? Via de onderstaande tips kan je jouw vloerverwarming op de best mogelijke manier gebruiken:

 • Droogtijd: kies je voor een nat systeem? Dan moet je de vloer eerst laten drogen vooraleer je jouw vloerverwarming kan laten werken. Meestal kan je na 6 weken wachten de vloerverwarming voor de eerste keer aanzetten.
 • Eerste werking: na de droogtijd verwarm je jouw woning de eerste weken niet met een hoge temperatuur. Zet de temperatuur elke dag geleidelijk aan hoger om het systeem niet te hard te belasten. Schakel ook zeker de verwarming niet uit.
 • Constante temperatuur: voor een aangename warmte kan je best een constante temperatuur aanhouden. Vloerverwarming werkt traag en geeft een relatief lage warmte af voor een lange periode. Zo bespaar je ook veel kosten en onnodige energie.
 • Hoge isolatiegraad: om snel te kunnen genieten van een warme ruimte, moet je uiteraard de onderkant van de vloer uitstekend isoleren. Maar door de trage opwarming van vloerverwarming is de isolatiewaarde van je hele woning belangrijk. Zo behoud je de opgewekte warmte zo lang mogelijk.

 

hoe werkt vloerverwarming

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog enkele twijfels rond vloerverwarming en de verschillende werkingen? Hier vind je antwoorden op veel voorkomende vragen: • Hoe werkt zoneregeling bij vloerverwarming?
  Dankzij zoneregeling bij vloerverwarming kan je zelf de temperatuur regelen per ruimte in je woning. Zo bepaal je de temperatuur voor elke ruimte en kan je op een efficiënte manier je vloerverwarming gebruiken. Een zoneregelaar werkt met verschillende onderdelen. Je hebt draadloze thermostaten en thermische motortjes nodig in elke ruimte die zorgen voor een uitstekende verdeling.


 • Kan je jouw huis koelen met vloerverwarming?
  Met vloerverwarming en een warmtepomp kan je je woning zuinig en ecologisch verwarmen. Maar je kan ook je huis of appartement koelen met deze rendabele combinatie. Daarvoor laat je koud water door de buizen stromen om de ruimtes te koelen. Voor vloerkoeling heb je wel een warmtepomp nodig die koude kan opwekken.


 • Heb je een warmtepomp nodig voor vloerverwarming?

  Ook al is de combinatie heel erg aan te raden, je kan natuurlijk ook vloerverwarming plaatsen met een traditionele cv-ketel. In een goed geïsoleerde woning is een warmtepomp en vloerverwarming een uitstekende keuze. De twee systemen kunnen goed met elkaar samenwerken om jouw woning zo rendabel mogelijk te verwarmen.

  Vanaf 2025 zal de warmtepomp bijna de enige mogelijkheid zijn voor nieuwbouwprojecten. Dan is een aardgasaansluiting verboden om gebouwen te verwarmen.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs