Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming onder tapijt

Laten we het zo stellen: Tapijt en vloerverwarming zijn niet de beste vrienden, maar indien nodig kunnen ze wel samenwerken. Vloerverwarming onder tapijt leggen is minder efficiënt doordat een tapijt erg goed isoleert. Bij vloerverwarming mag de vloerbedekking niet te isolerend zijn, omdat de opgewekte warmte anders niet aan de ruimte kan worden afgegeven.

Er is uiteraard wel een verschil met een volledige tapijten vloer (tapis-plein) of één of meerdere kleine tapijtjes in de ruimte te leggen. Toch moet je ook met die laatste uitkijken, want dit gaat niet samen met alle vormen vloer.

Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Voorwaarden om met vloerverwarming te combineren

Tapijt in combinatie met vloerverwarming werkt alleen als je rekening houdt met bepaalde voorschriften. Vooraleer je het tapijt legt ben je best dat je (nog eens) contact neemt met de plaatser van je vloerverwarming.

De warmte doorlaat weerstand moet zeker minder zijn dan 0.17 m2 K/W. Hoe minder, hoe beter. Hierdoor wordt verzekerd dat de warmte ook effectief door het tapijt heen kan filtreren.

De rug van het tapijt kan niet afgesloten zijn. Anders hoopt de warmte gewoon op onder het tapijt en dit kan natuurlijk problemen veroorzaken. Tapijten zonder zo’n gesloten of vaste rug zijn in principe geen probleem.

Een verwarmingsfolie is niet bij elk tapijt nodig, maar wordt wel aangeraden. Zo’n verwarmingsfolie zorgt er voor dat tapijten niet statisch worden door de vloerverwarming onder tapijt. Sommige mensen zijn erg gevoelig aan statische tapijten, dus let hier zeker mee op.

De plaatsing van het tapijt maakt op zich minder uit. Los leggen is het best voor de filtratie van de warmte, maar als je werkt met tapijt aangepast voor vloerverwarming kan je ook verlijmde vloeren laten leggen.

 

vloerverwarming tapijt

 

Vloerverwarming onder kleine tapijten?

Het kan, maar niet altijd. Een tapijt geeft vaak een mooie toets aan je interieur en het voelt ook vaak aangenamer om op te lopen. Als je niet van plan bent om je hele vloer te voorzien van tapis-plein is de keuze voor zo’n kleiner tapijt vaak snel gemaakt. Toch moet je opletten als je vloerverwarming hebt liggen, want met sommige vloeren werken ook kleine tapijten niet zo goed samen.

Het enige tapijt dat in principe geen problemen veroorzaakt in combinatie met eender welke vloer is een geweven jute tapijt. Deze zijn wel minder zacht om op te lopen.

Tapijten op houten vloeren leggen zijn helaas niet mogelijk. Vloerverwarming heeft het met hout al een beetje moeilijker; maar door er een tapijt op te leggen wordt het veel warmer onder dat tapijt waardoor het temperatuurverschil in de houten vloer de vloer weleens zou durven kromtrekken.

Een tapijt op een laminaat vloer kan, maar is meestal niet aangeraden. Doordat het een composietmateriaal is kan het de warmte niet altijd even goed afvoeren.

Tegels of stenen vloeren zijn het best te combineren met tapijten. De vloeren zijn immers goed rekbaar en zullen door zo’n klein tapijt geen scheurtjes gaan vertonen.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs