Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thermostaat vloerverwarming

Verwarming in huis moet natuurlijk aangenaam zijn. We willen niet zitten bibberen, noch willen we zitten puffen van de warmte. Vaak wordt de vraag gesteld of een vloerverwarming daarom een thermostaat nodig heeft. Een thermostaat is een schakelaar die jou de temperatuur laat bepalen. Indien je geen gebruik maakt van dit apparaat zal de vloerverwarming meestal werken met een buitenvoeler en anders gewoon zijn ingesteld op een comfortabele verwarming.

De komst van een vloerverwarming thermostaat brengt extra kosten met zich mee. Toch is deze extra kost in bepaalde gevallen zeker te verantwoorden. Een thermostaat of niet? In dit artikel vertellen we je wanneer wel en wanneer niet.

Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Vloerverwarming thermostaat – verplicht?

Het simpele antwoord is ‘Nee’. Vloerverwarming functioneert zonder problemen. Ook zonder een regelbare thermostaat.

Staande verwarmingselementen zoals kachels of aparte verwarmingselementen verwarmen veel sneller en agressiever. Bij deze voorwerpen is een thermostaat wel aan te raden. Op enkele minuten is het immers al mogelijk om een sterk voelbaar verschil in kamertemperatuur op te meten.

Vloerverwarming valt onder trage verwarmingselementen. Hierdoor zal een draai aan de thermostaat niet snel waarneembaar zijn. Het probleem daarmee is dat je geneigd bent om de temperatuur meer open te draaien, terwijl dit bijna geen effect zal creëren. Na enkele uren zal de vloerverwarming al die extra opgewekte warmte vrijgeven en dan zal je de komende uren ook zitten puffen. Vloerverwarming wordt normaal perfect ingesteld op een aangename temperatuur door je installateur.

Eventueel wordt gewerkt met een buitenvoeler. Die past de verwarming binnenshuis aan aan de hand van de temperatuur buiten.

 

thermostaat vloerverwarming

 

Wanneer wel een thermostaat?

In sommige gevallen is een thermostaat bij je vloerverwarming wel aangeraden.Enerzijds kan het handig zijn om een overzicht te krijgen. Een thermostaat kan immers heel wat info tonen. De huidige verwarming, het verbruik, … Zelf in de vorm van grafieken als je dat wenst.

Belangrijker is echter wanneer de temperatuur erg makkelijk kan variëren is door andere elementen. Als er andere verwarmingselementen in huis staan, en deze bovenop de vloerverwarming werken kan het al gauw te warm worden in huis. Dan is het uiteraard handig om via de thermostaat de vloerverwarming uit te zetten of te verminderen. Veel raamwerk geeft datzelfde effect. Zeker als de ramen langs de zuidkant van de woning zijn geplaatst.

Als je onzeker bent of je een thermostaat al dan niet wilt gebruiken kan je gewoon een draad leggen. De thermostaat kan je nadien nog altijd aansluiten.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs