Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming onder houten vloer

Vloerverwarming gaat niet bij ieder type vloerbedekking. In het artikel over vloerbedekking gaven we je al wat meer info, maar in dit artikel spreken we specifiek over vloerverwarming onder een houten vloer of onder een parket.

Dit type verwarming gaat zeker samen met vloerverwarming. Echter is het wel het best dat je dan kiest voor de duurdere elektrische variant voor een optimaal resultaat.

Wil je toch warmwater vloerverwarming? Kies dan voor een buizensysteem in de dekvloer.
Niet zomaar elke parketvloer kan worden geplaatst. Het hout moet twee voorwaarden hebben: het moet een lage warmteweerstand hebben (zodat de warmte makkelijk aan de kamer wordt afgegeven) en het hout moet stabiel zijn (dat wil zeggen dat het hout niet te veel mag uitzetten en inkrimpen).

Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Welk parket?

Met de twee voorwaarden voor houten vloeren bij vloerverwarming rekening houdend, zijn er al heel wat houten vloeren die afvallen.

Het best kiest je voor een dunne houten vloer, omdat die makkelijk de warmte doorlaat én niet te veel in- en uit zet. Ook de breedte is van belang. Kies nooit voor strips die breder zijn dan 15 cm. Er wordt meestal gekozen voor mozaïekparket, lamparket of meerlagig parket. Van materialen kies je best voor afzelia eik, teak merbau of wengé.

 

Hoe de houten vloer leggen?

De keuze van een houten vloer bovenop vloerverwarming is niet eenvoudig. Daarbovenop komen ook nog eens enkele regels die je moet respecteren inzake de plaatsing van het parket. Vertel je installateur zeker dat er bovenop de vloerverwarming een houten vloer komt te liggen om latere problemen te voorkomen.

  • De dekvloer boven de buizen is minstens 30 mm.
  • Het parket moet op een droge ondervloer worden geplaatst.
  • De temperatuur van de buizen of de mat mag nooit warmer worden dan 45°C. De oppervlaktetemperatuur mag niet hoger zijn dan 28°C.
  • Voorzie uitzetvoegen! Het hout krimpt in en uit.
  • Eens de verwarming is geïnstalleerd moet je deze drie weken op temperatuur laten komen. Dit proces legt je vakman je ongetwijfeld wel uit.

Plaatsing

Het parket wordt het best geplaatst op een afdoend vochtscherm. Dit om problemen met grondvocht te vermijden. Bovenop dit vochtscherm plaats je de houten vloer in een zwevend patroon.

 

houten vloerbekleding vloerverwarming

 

Nog enkele tips

Leg geen matten of karpetten bovenop de houten vloer. Dit zorgt er voor dat de verwarming niet meer door de vloer kan filtreren… Om de warmte makkelijker door te laten komen kies je best ook zoveel mogelijk voor meubels op pootjes. Deze laten de warmte mooi door.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs