Vloerverwarming-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerverwarming leggen

Moet je te diep in de buidel tasten om deze verwarming te laten installeren en ben je een echte doe-het-zelver? Dan kan je natuurlijk altijd zelf je vloerverwarming leggen!

Op deze pagina vind je een handig stappenplan terug, evenals enkele handige tips! Laat je na het lezen van deze tips toch liever je vloerverwarming installeren? Ontvang een vrijblijvend prijsvoorstel op maat van een erkend installateur.

 

Stappenplan: Zelf vloerverwarming leggen

1. Schets de vloer en duid aan waar je de verwarmingskabels/matten (=elektrisch) of verwarmingsbuizen (=warmwater) zal plaatsen. Vloerverwarming leggen doe je via het meander of slakkenhuis legpatroon. (Zie verder)

2. Stuur je schets op naar gespecialiseerde bedrijven. Zij passen je schets aan waar nodig en ze leveren duidelijke instructies. (Zie onderaan deze pagina.)

3. Contacteer een elektricien om (eventueel) de vloerverwarming op een nieuw circuit aan te sluiten (elektrisch) of aan te sluiten op de centrale verwarming (warmwater).

4. Koop het juiste materiaal aan.

5. Volg alle instructies en leg de kabels op de juiste manier in de ondervloer (chape, cement, …). De ideale dikte van de ondervloer ligt tussen 6 cm om elektrische vloerverwarming te leggen en 8 cm bij het aanleggen van het ‘natte’ systeem, inclusief een wapeningsnet.

6. Nadat de ondervloer is opgedroogd, kan je de tegels beginnen plaatsen.

Let op: vanaf 40m² of meer is het aangeraden om om de 7 m een uitzetvoeg te plaatsen. Deze uizetvoeg vangt de uitzetting op van de tegels, wanneer de vloerverwarming aan staat.

7. Laat een elektricien de kabels aansluiten op de thermostaat.

vloerverwarming leggen stappenplan

 

Legpatroon vloerverwarming

Om vloeverwarming te leggen moet je altijd een bepaald patroon volgen om de warmte goed te laten verspreiden over de gehele ruimte. Hieronder staan de meest gebruikte patronen.

 

Meander legpatroon :

Dit vloerverwamring legpatroon wordt meestal gebruikt indien er een koude wand aanwezig is. Bijvoorbeeld wanneer er aan een bepaalde zijde grote ramen zijn geplaatst. De warmteafgifte is in het begin hoger (bij de ramen), waardoor de kou daar wordt tegengehouden.

Een nadeel van dit patroon is dat de warmteverdeling niet gelijk is. In het begin (bvb bij de ramen) is de warmteafgifte hoger dan bij het einde van de kamer. Door de vele bochten wordt de weerstand in de leidingen verhoogd, waardoor de mogelijkheid tot ruis in de leidingen ontstaat.

 

Slakkenhuis of bifilair legpatroon :

Bij vloerverwarming leggen kan je ook het slakkenhuis patroon gebruiken. Bij dit patroon zullen zowel de aanvoer- als terugloopleidingen naast elkaar lopen. Belangrijk hierbij is dat de vloer in dit geval overal dezelfde, constante temperatuur heeft. Nog een ander voordeel bij deze vorm, is dat er weinig weerstand is door de vele bochten van 90°, waardoor de spanning minder zal zijn.

Tip: Het is moeilijk om te weten hoeveel meter kabel je nodig hebt voor dit patroon, teken het patroon dus eerst even uit op een plan met schaal, of als het mogelijk is rechtstreeks op de vloer.

 

Interessante tips

  • Vooraleer je beslist om vloerverwarming zelf te leggen, is het interessant om eerst gratis offertes van installateurs te vergelijken.
    Het zou zo maar eens kunnen dat je heel wat tijd en geld bespaart!
  • Vloerverwarming leggen kan ook als bijverwarming. Bij bijverwarming kan je je huis eerst verwarmen met de klassieke verwarmingstoestellen, daarna kunnen de geleidelijkere vloerverwarmingssystemen overnemen.
  • Laat steeds een goede temperatuurregeling installeren! Indien deze regelaar niet bij het systeem past, kunnen extra kosten optreden door te veel stroomgebruik.
  • Installeer voldoende capaciteit om de kamer te verwarmen, maar voorkom overcapaciteit.

 

Gespecialiseerde bedrijven met een ‘doe-het-zelf-systeem’

Zoals hierboven reeds eerder werd gezegd: er bestaan bepaalde gespecialiseerde bedrijven, die, na berekening en inzicht in de plannen, alle materialen leveren voor het zelf leggen van vloerverwarming.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs