Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming ben je niet meer afhankelijk van een cv-systeem om je woning te verwarmen. Wanneer is elektrische vloerverwarming geschikt voor jouw woning? Wat zijn de voor- en nadelen van dit type vloerverwarming? Hoeveel kost het en hoeveel verbruikt het? … Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming leggen
Prijs elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming verbruik
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming werkt op basis van stroom die wordt omgezet naar warmte. Je kunt het vergelijken met een elektrische oven, waar staaldraad verhit wordt en warmte afgeeft. De verwarmingselementen onder de vloer geven stralingswarmte af, waardoor de ruimte opwarmt. De aansluiting gebeurt direct op het elektriciteitsnetwerk en dus niet op de centrale verwarming.

Interesse in elektrische vloerverwarming? Een ervaren verwarmingsinstallateur geeft je graag meer uitleg over de werking, mogelijkheden, prijzen… Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

Voor- en nadelen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen. Een overzicht:

  • Erg makkelijk te plaatsen: de plaatsing van elektrische vloerverwarming is erg eenvoudig. Er moeten namelijk geen waterleidingen gelegd worden en de vloerverwarming moet ook niet aangesloten worden op de cv-installatie.
  • Dunne vloeropbouw: de verwarmingselementen zijn heel dun verwerkt in een mat, waardoor het amper een invloed heeft op de vloeropbouw. Bij elektrische vloerverwarming is ook geen dikke bovenvloer nodig.
  • Korte opwarmtijd: dit type vloerverwarming heeft een korte reactietijd. Over het algemeen is een ruimte al na 20 tot 30 minuten opgewarmd bij gebruik van deze vloerverwarming.
  • Mogelijk om temperatuur te regelen: bij warmwater vloerverwarming blijft het water in de leidingen nagenoeg op dezelfde temperatuur (40 à 45°C). Daardoor voelt de vloer soms te warm aan wanneer het buiten nog niet zo koud is. Bij elektrische vloerverwarming kan je de temperatuur van de vloer wel nauwkeurig regelen.
  • Onderhoudsvrij: elektrische vloerverwarming heeft geen onderhoud nodig.
  • Geen energieverlies: aangezien de warmte niet wordt getransporteerd door waterleidingen maar meteen wordt opgewekt op de plaats waar het nodig is, is er ook geen warmte- en energieverlies.
  • Hoog energieverbruik: elektrische vloerverwarming is niet zo energiezuinig. Door het hoge verbruik loopt de energierekening snel op. Om de prijs voor je stroomverbruik te drukken, kan je je elektrische vloerverwarming wel combineren met zonnepanelen.
  • Koelen niet mogelijk: met warmwater vloerverwarming kan je in sommige gevallen de ruimte koelen in de zomer. Met elektrische vloerverwarming is dit niet mogelijk.
  • Minder geschikt als hoofdverwarming in grote ruimtes: door het hoge stroomverbruik is elektrische vloerverwarming minder geschikt als hoofdverwarming in grote ruimtes zoals de woonkamer. In kleine ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden, is elektrische vloerverwarming wel erg geschikt.

TIP: heb je interesse in elektrische vloerverwarming maar twijfel je of deze verwarmingsmethode is aangeraden voor jouw woning? Raadpleeg dan een ervaren verwarmingsspecialist. Op basis van jouw woonsituatie adviseert hij jou het meest geschikte verwarmingssysteem. Vind een expert in jouw buurt.

 

elektrische vloerverwarming aanleggen

 

Elektrische vloerverwarming leggen

Elektrische vloerverwarming leggen kan op 3 manieren. Een overzicht:

  1. Met matten

    Elektrische vloerverwarming met matten wordt het vaakst gekozen. Het leggen van de matten gaat snel en eenvoudig op een gladde ondervloer. De kabels zijn bevestigd op een glasvezelmat van slechts 4 mm dik. De matten zijn zeer geschikt voor bijverwarming of voor niet permanent gebruikte kamers zoals de badkamer, wc, garage…

  2. Met elektrische kabels

    Hierbij liggen flexibele verwarmingskabels in een lussenpatroon in de vloer. Er moeten dus nog sleuven gefreesd worden in de bestaande dekvloer. De kabels moeten altijd voorzien zijn van een aarding om een storend elektromagnetisch veld te voorkomen. Deze aarding bestaat uit een gevlochten mantel van koperdraad.

  3. Met folie

    Het gebruik van dunne kunststof folies als elektrische vloerverwarming is zeer goed geschikt voor onder een parketvloer, houten vloer of laminaat. De folie van slechts 0,3 mm dik bestaat uit koperen verwarmingsbanen. Om warmteverlies te voorkomen, wordt deze op dunne polystyreen isolatieplaten geplaatst.

 

Prijs elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kost gemiddeld € 60 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De plaatsing is doorgaans goedkoper dan de plaatsing van warmwater vloerverwarming, maar hou er wel rekening mee dat elektrische vloerverwarming veel stroom verbruikt en je op termijn dus duurder zal uitkomen dan met warmwater vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming laten leggen? Vergelijk vrijblijvend prijzen en adviezen via de offerteservice.

 

Elektrische vloerverwarming verbruik

Hoeveel verbruikt elektrische vloerverwarming gemiddeld per dag? Bij zacht weer (7°C) verbruik je tussen 0,025 en 0,03 kWh per m². Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je tussen 0,075 en 0,09 kWh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 kWh per m² zal verbruiken. Bij goed weer gebruik je je vloerverwarming uiteraard niet, dus dat is bij deze ook buiten beschouwing gelaten.

 

TIP: combineer elektrische vloerverwarming met zonnepanelen

Om de hoge stroomkosten te beperken, kan je elektrische vloerverwarming combineren met zonnepanelen. De elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, kan je dan gebruiken voor je elektrische vloerverwarming. Zo hoeft het hoge verbruik geen struikelpunt te zijn.

 

FAQ over elektrische vloerverwarming

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over elektrische vloerverwarming. Met meer specifiek vragen kan je steeds terecht bij een verwarmingsspecialist in jouw regio.



  • Kan elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt worden?
    In goed geïsoleerde, kleinere ruimtes kan je elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken. Vaak wordt dit type vloerverwarming toegepast in de badkamer, wc, hal, gang of slaapkamer. In grotere ruimtes zoals de woonkamer kies je beter voor een ander type (vloer)verwarming als hoofdverwarming.


  • Kies ik best voor vloerverwarming met water of op elektriciteit?

    Warmwater vloerverwarming is doorgaans duurder om aan te leggen, maar goedkoper in verbruik. Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken? Dan kies je best voor warmwater vloerverwarming. Dit type vloerverwarming heeft een beter rendement, houdt de ruimte langdurig warm en verbruikt minder energie om de ruimte te verwarmen.

    Wil je de vloerverwarming gebruiken als bijverwarming of in een kleine ruimte die niet permanent verwarmd hoeft te worden? Dan is elektrische vloerverwarming ook een goede optie.



  • Welke vloerbedekking kan ik plaatsen boven elektrische vloerverwarming?

    Eigenlijk is elke soort vloerbedekking wel te combineren met dit type vloerverwarming. Waar wel op gelet moet worden is, of de soort vloerbedekking ook de warmte goed doorlaat. De warmte onder de vloer moet immers ongehinderd kunnen doorstromen om de ruimte te verwarmen.

    De beste geleiders voor de warmte zijn de steenachtige materialen. Denk hierbij aan marmer, natuursteen,  keramische tegels… Ze nemen warmte erg goed op en geven het net zo goed weer af aan de lucht. Tapijt kan in beperkte mate worden toegepast met vloerverwarming, al is niet elke tapijtsoort geschikt. Ook vinyl en andere soorten kunststof vloerbedekkingen kan je combineren met elektrische vloerverwarming. Ten slotte is ook houten vloerbedekking zoals parket of laminaat te combineren, al mag deze niet te dik zijn en moet het geschikt zijn voor vloerverwarming.



  • Kan ik elektrische vloerverwarming zelf leggen?
    Elektrische vloerverwarming laat je best aanleggen en aansluiten door een vakkundige elektricien. Hij zorgt niet alleen voor een deskundige plaatsing, maar geeft ook advies op maat. Hij zorgt ervoor dat er genoeg capaciteit wordt geïnstalleerd om de ruimte onder alle omstandigheden warm te krijgen.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs