Elektrische vloerverwarming
Als de temperaturen weer gaan dalen rond de maand oktober, dan is het wel comfortabel om een vloer te hebben die jou geen koude voeten geeft. Elektrische vloerverwarming kan in principe in elke ruimte worden aangelegd, dus het kan als hoofdverwarming gebruikt worden voor de hele woning.
Aangename warmte kan nu ook in de kleinere ruimtes zoals de badkamer komen. Wel zo comfortabel om uit de douche te stappen op een verwarmde vloer. En ook voor de kinderen is het spelen op een warme vloer een stuk fijner.
Met elektrische vloerverwarming ben je dus niet meer afhankelijk van het CV systeem om de woning te verwarmen. De aanleg van deze vloerverwarming is zeer eenvoudig, omdat deze op zeer dunne matten wordt geleverd. Het kan zelfs over jouw oude vloer worden gelegd, en daarop kan een nieuwe tegellaag worden gelegd op de matten.
Bij de standaard warmwater vloerverwarming was het altijd nodig om eerst sleuven te maken in de oorspronkelijke grondlaag. Dit neemt veel hak- en breekwerk en tijd in beslag. De tijd van openbreken van de vloer is dus voorbij, dat is nu niet meer nodig.
Elektrische vloerverwarming geeft een mooie gelijkmatige temperatuurverdeling over de ruimte. Over het algemeen is een ruimte al na 20 tot 30 minuten opgewarmd bij gebruik van deze vloerverwarming. Er is veel minder luchtstroming, dus warmtestroming, in de lucht als je het vergelijkt met een CV installatie. Warmte stijgt immers op, dus bij vloerverwarming maak je op een gunstige manier gebruik van de opstijgende warmte.
Welke methodes zijn er bij elektrische vloerverwarming?
De meest bekende vloerverwarmingssystemen werken door gebruik te maken van warm water, wat geproduceerd is door de CV installatie. Daar wordt dan de vloerverwarming ook op aangesloten, het warme water dat door de buizen stroomt zorgt voor de warmteoverdracht naar de bovenliggende vloer.
Elektrische vloerverwarming werkt echter op basis van stroom die omgezet wordt naar warmte. Je kunt het vergelijken met een elektrische oven, waar staaldraad verhit wordt en warmte afgeeft. Aansluiting gebeurt dus direct op het elektriciteitsnetwerk, niet op de centrale verwarming. Deze elektrische manier van vloerverwarming is daarom niet zo energiezuinig, maar daar zijn tegenwoordig wel duurzame alternatieven voor. Deze zullen wij later bespreken.
Elektrische vloerverwarming kan plaatsvinden op drie manieren:
- Kabels in de vloer leggen van 5-8 millimeter dik.
- Matten met een ingebouwde kabel van 2-3 millimeter in een zigzag patroon.
- Een dunne geleidende soort folie, die onder een vloerkleed of laminaat kan worden gelegd.
De meest toegepaste manier is echter de tweede optie. Het leggen van matten is zeer eenvoudig en kan snel worden gedaan op een gladde ondervloer. De kabels zijn bevestigd op een glasvezel mat, deze is slechts 4 millimeter dik. Deze manier is goed voor niet permanent gebruikte kamers, zoals elektrische vloerverwarming in badkamer, garage, wc of hobbyruimte.
In verband met het stroomverbruik zijn deze matten dus zeer geschikt voor bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger het energie verbruik. Toch is het in vergelijking met een CV installatie nog steeds rendabel. Dit hoge elektrische vloerverwarming verbruik vervalt uiteraard, als er wordt gekozen voor een duurzame oplossing met een warmtepomp of zonnepanelen.
De kabels bij optie 1 en 2 moeten, voor veiligheidsvoorschriften, altijd voorzien zijn van een aarding. Dit kan een storend elektromagnetisch veld voorkomen. Deze aarding bestaat uit een gevlochten mantel van koperdraad.
Bij het dunne geleidende folie is er geen aarding aanwezig. Daardoor wordt er wel een elektromagnetisch veld gecreëerd, dat kan een nadelig effect hebben op mensen met een pacemaker of als iemand stralingsgevoelig is. Om dit te voorkomen, past men meestal een transformator toe. Dan wordt de folie door een lagere spanning verwarmd.
Het gebruik van dunne kunststof folies als elektrische vloerverwarming, is zeer goed geschikt voor onder een parketvloer, houten vloer of laminaat. De folie bestaat uit koperen verwarmingsbanen, de folie zelf is slechts 0.3 millimeter dik. Deze wordt, om warmteverlies te voorkomen, op dunne polystyreen isolatieplaten geplaatst.
Wat is te combineren met elektrische vloerverwarming?
Wellicht wil je meer weten over welke vloerbedekkingen geschikt zijn als toplaag over de elektrische vloerverwarming? Eigenlijk is elke soort vloerbedekking wel te combineren met dit type vloerverwarming. Waar wel op gelet moet worden is, of de soort vloerbedekking ook de warmte goed doorlaat.
Vloerverwarming moet rendabel zijn, de warmte onder de vloer moet ongehinderd door kunnen stromen om de ruimte te verwarmen. Zo heeft steen weer een betere warmtegeleiding dan hout.
De beste geleiders voor de warmte zijn de steenachtige materialen. Je kan daarbij denken aan: marmer en natuursteen, plavuizen en keramische tegels. Ze nemen warmte erg goed op en geven het net zo goed weer af aan de lucht.
Elektrische vloerverwarming in badkamer is dus ideaal. Tapijt kan wel in beperkte mate worden toegepast met vloerverwarming. Niet elke tapijtsoort is echter geschikt. Een tapijt met bijvoorbeeld een rug van foam is niet echt aan te raden. Vinyl en diverse soorten kunststof vloerbedekkingen zijn ook geschikt om te combineren met elektrische vloerverwarming.
Houten vloerbedekking zoals een parketvloer of laminaat, is ook te combineren. Deze moet niet te dik zijn en met name geschikt zijn voor vloerverwarming. De isolatie eigenschappen van hout zijn erg goed, dit is juist een nadeel bij vloerverwarming.
De voor- en nadelen op een rij
Er is een belangrijk verschil tussen elektrische vloerverwarming en vloerverwarming met water vanuit de CV installatie. Bij de laatste manier is het namelijk zo dat de temperatuur van de vloer niet regelbaar is. Bij een CV installatie blijft het water nagenoeg op dezelfde temperatuur. Dat is meestal rond de 40-45 graden. Gevolg is dat de vloer, buiten het echte stookseizoen, eigenlijk veel te warm wordt terwijl het buiten dan nog niet zo koud is.
Bij elektrische vloerverwarming daarentegen, kan je de temperatuur van de vloer heel nauwkeurig regelen. Een vloerverwarming is goed werkend, als de vloer zelf niet te warm wordt en de ruimte toch een aangename temperatuur heeft.
De voordelen van elektrische vloerverwarming:
- Erg makkelijk te plaatsen
- Verwarmingselementen dun verwerkt in een mat
- Geen dikke bovenvloer nodig
- Prijs van aanschaf is laag
- Korte reactietijd
- Ruimtewinst aan oppervlak
- Onderhoudsvrij
- Mogelijkheid tot regelen
- Geen energieverlies door pompen
Daarnaast noemen wij ook nog enkele nadelen:
- Hoog energieverbruik
- 40% vloeroppervlak moet wel vrij zijn voor optimale werking
- Bij gebruik van kabels moeten er alsnog sleuven worden gehakt
Duurzame elektrische vloerverwarming
Duurzaamheid is de trend van vandaag die ons ertoe aanzet op alle mogelijke manieren energiezuinig te zijn. Dat stroom opwekken met zonnepanelen mogelijk was is niet onbekend, maar om ook water op te warmen met die techniek, en deze te gebruiken voor de verwarming van een woning is natuurlijk heel interessant.
Elektrische vloerverwarming met zonnepanelen is een mogelijkheid die je zeker kan overwegen. Als er overcapaciteit is, dan zou het ideaal zijn om deze te gebruiken voor de vloerverwarming. Het is wel aan te raden om de vloerverwarming aan te sluiten op het netstroom, en niet rechtstreeks op de omvormer die de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omvormt naar wisselstroom. Mocht er namelijk geen stroom zijn opgewekt door de zonnepanelen, dan kan je alsnog de vloer verwarmen.
In het tijdperk van duurzaam verwarmen, is het een heel goed idee om de zonne-energie te gebruiken voor de vloerverwarming.
De prijs van elektrische vloerverwarming
De kostprijs van de vloerverwarming hangt af van het aantal vierkante meters dat opgewarmd moet worden. Als voorbeeld kan je een set van 5 m² elektrische matten al aanschaffen voor een prijs van 240 euro. Een mat van 7 m² kost circa 290 euro en een mat van 10 m² is rond de 390 euro. Meestal worden dit soort matten als doe-het-zelf pakket aangeboden.
Belangrijk om te weten is dat de mat wel door een vakkundige en bevoegde elektricien moet worden aangesloten. De meeste leveranciers van deze matten voorzien jouw ook van een stap- voor-stap handleiding om de vloerverwarming zelf aan te leggen. Wanneer jij besluit over te gaan op elektrische vloerverwarming, is het belangrijk om eerst een deskundig advies aan te vragen. Let daarbij goed op dat er genoeg capaciteit wordt geïnstalleerd. De ruimte moet onder alle omstandigheden warm te krijgen zijn, maar overcapaciteit moet voorkomen worden.
Indien mogelijk, kies dan voor systeem dat zowel de vloertemperatuur als de kamertemperatuur regelt. Mocht er nog een verwarmingssysteem in jouw huis zijn, let dan op dat deze elkaar niet beïnvloeden. Meestal wordt gekozen voor warmwater vloerverwarming omdat het een pak goedkoper uitkomt dan elektrische vloerverwarming. De installatie van warmwater vloerverwarming is wel een pak duurder dan bij elektrische.
Bovendien wordt in de assumptie dat elektrische vloerverwarming zo duur is, nooit rekening gehouden met de manier van energie opwekking. Als je met zonnepanelen werkt kan je immers ook een erg voordelig tarief hebben in combinatie met elektrische verwarming. Toch moet gezegd worden dat de elektrische variant meer verbruikt en dus op termijn ook duurder zal uitkomen. Om iets meer geïnformeerd te zijn besloten we alles eens uit te rekenen…
Verbruik elektrische vloerverwarming
Er zijn heel wat factoren die het uiteindelijke verbruik van vloerverwarming beïnvloeden. En je moet ze allemaal samenvoegen om een totaalbeeld te kunnen krijgen!
Kosten
Allereerst is er het verbruik van de elektrische vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruik gemaakt van folies, en als je kijkt naar verschillende merken dan zie je dat het gemiddelde maximum verbruik op ongeveer 120W/m2 ligt. Het eigenlijk gemiddelde verbruik ligt altijd een pak lager, omdat bij het maximum verbruik geen rekening wordt gehouden met isolatie en dergelijke. Reken eerder op 30W/m2.
Ten tweede zijn er de elektriciteitskosten. Die schommelen voortdurend, maar als je de website van de VREG mag geloven betaalt een gemiddeld gezin gemiddeld 20 cent per Kwh.
Ten slotte zijn er ook nog aanschafkosten van o.a. de verwarmingsfolie. De aansluiting en plaatsing van elektriciteit laten we buiten beschouwing. Die gebruik je immers voor heel wat andere zaken ook.
Weertypes
Niet alleen de kosten beïnvloeden het elektrische vloerverwarming verbruik. Je hoeft je vloerverwarming immers niet altijd even veel aan te zetten, afhankelijk van het weer en het seizoen.
Bij zacht weer (7°C) verbruik je tussen 0,025 en 0,03 Kwh per vierkante meter. Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06Kwh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09Kwh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 Kwh per m² zal verbruiken.
Bij goed weer gebruik je je vloerverwarming uiteraard niet, dus dat is bij deze ook buiten beschouwing gelaten.
Verbruik berekenen
Als we al deze gegevens nu omzetten in een tabel, dan kan je zien hoeveel elektrische vloerverwarming verbruikt per dag en per weertype.
Ook interessant om weten is natuurlijk het verbruik per jaar. Gewoon vermenigvuldigen met 365 klopt echter niet. Want het is niet iedere dag ‘koud winterweer’ en er zijn ook heel wat dagen waar je je verwarming gewoon niet gebruikt.
Als je allerlei ingewikkelde berekeningen zou volgen zou je tot een gemiddelde komen van €1200 euro op jaarbasis. Bij deze berekeningen werd uitgegaan van een gewoon geïsoleerde woning, 3 maanden koud winterweer, 3 maanden zacht weer en één maand extra zacht weer als buffer voor eventuele koude dagen in de rest van het jaar. Als je dat vergelijkt met het gemiddelde van warmwater vloerverwarming op jaarbasis kom je op gemiddeld 1000 euro.
Er is dus een verschil van 200 euro per jaar, oftewel 16,67 euro per maand. Op termijn kan dit natuurlijk wel geld besparen, maar let ook op dat je voor warmwater vloerverwarming eerst ook moet investeren!