Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerkoeling

Met vloerverwarming en een warmtepomp kan je je woning zuinig en ecologisch verwarmen. Maar wist je dat je met deze rendabele combinatie ook je huis of appartement kan koelen op warme dagen? Zeker bij nieuwbouw en grondige renovaties is die vloerkoeling een ideale en duurzame oplossing. In dit artikel ontdek je alles over koelen met vloerverwarming!

Ga snel naar:
Hoe koelen met vloerverwarming?
Gemiddelde vloerkoeling kosten
Vloerverkoeling of een airco?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is vloerkoeling?

Bij vloerkoeling gebruik je je vloerverwarming niet om je woning te verwarmen, maar om die te koelen. Hoe dat werkt? In plaats van warm water stroomt er koud water door de leidingen van je vloerverwarming. Daarvoor heb je een omkeerbare warmtepomp nodig die je cv-water zowel kan verwarmen als koelen. We spreken ook van ’topkoelen’ omdat je met dit systeem efficiënt hoge warmtepieken in je woning voorkomt.

Wil je jouw nieuwbouw of te renoveren woning koelen met vloerverwarming? Vraag dan advies aan een vloerverwarmingsspecialist in je buurt. Die bekijkt jouw mogelijkheden en stelt een oplossing op maat voor. Start je aanvraag hier!

vloerkoeling

 

Koelen met vloerverwarming: hoe werkt het?

Je vloer koelen met vloerverwarming? Het is een koud kunstje in combinatie met een warmtepomp. Zeker als je de warmte goed kan weren uit je woning (isolatie, zonwering, hoogrendementsglas, …), is dit systeem aangeraden. Maar hoe werkt vloerverkoeling nu precies? De verschillende stappen op een rij:

 1. Warmtepomp produceert koud water voor je vloerverwarming

  Een geothermische warmtepomp onttrekt koelte aan de aardbodem of het grondwater om je cv-water te koelen. Ook een omkeerbare lucht-water warmtepomp is in staat om het water voor je vloerverwarming te koelen.

 2. Vloerverwarming onttrekt warmte aan je woning

  In een volgende fase stroomt dat gekoelde cv-water door de leidingen van je vloerverwarming. Op die manier absorbeert dat water de warmte uit je woning. De koelte van de vloer bereikt eerst je voeten en enkels en zorgt zo voor een gevoelstemperatuur die lager ligt dan de werkelijke kamertemperatuur.

 3. Warmtepomp geeft warmte af aan de omgeving

  Heeft het cv-water de warmte uit de ruimte(s) geabsorbeerd? Dan vertrekt het terug naar de warmtepomp. Die geeft deze warmte dan weer af aan de aardbodem, het grondwater of de buitenlucht, afhankelijk van het type.

 4. De hele cyclus begint opnieuw

  Als de warmte van je cv-water eenmaal is afgegeven aan de omgeving, kan het hele proces gewoon opnieuw beginnen. Dankzij deze vloerverkoeling kan je de binnentemperatuur 3 tot 7 °C kouder krijgen dan de buitentemperatuur, afhankelijk van de isolatie van je woning.

Meer weten over vloerverwarming met koeling? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Gemiddelde vloerkoeling kosten

In de meeste gevallen heb je voor vloerkoeling een omkeerbare warmtepomp nodig. Maar hoeveel betaal je voor de vloerverwarming om je vloer te verwarmen én te koelen? Gemiddeld mag je rekenen op € 30 à 65 per m², excl. btw, plaatsing en eindvloer. De totale kosten van je project hangen vooral af van de oppervlakte van je vloer. Een kort overzicht:

OppervlakteAantal groepenPrijs (excl. btw, plaatsing & eindvloer)
Tot 20 m²2€ 850 à 1.100
Tot 40 m²4€ 1.200 à 1.400
Tot 60 m²6€ 1.500 à 1.700
Tot 80 m²8€ 1.800 à 2.100
Tot 100 m²10€ 2.200 à 2.400

LET OP: ook de moeilijkheidsgraad van de werken speelt natuurlijk een rol bij de kostprijs van je vloerverwarming met koeling. Bovendien kunnen de prijzen ook variëren van vakman tot vakman. Vergelijk daarom zeker meerdere prijsvoorstellen van vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

koelen met vloerverwarming

 

Vloerverkoeling of een airco?

Naast vloerverkoeling via je vloerverwarming kan je natuurlijk ook je woning koelen met een airco. Wat zijn nu de voor- en nadelen van beide methodes? En welke optie is de beste keuze in welke situatie? We maken even een korte vergelijking:

 

1. Koelen met vloerkoeling

 • Energiezuiniger: met vloerkoeling verbruik je minder stroom dan met een airco. Enkel de circulatiepomp om het gekoelde water door je vloerverwarmingsbuizen te pompen, heeft elektriciteit nodig.
 • Plaatsbesparend en onzichtbaar: vloerverwarming met koeling is volledig onzichtbaar in je woning. Geen ontsierende binnenunits aan je muren of plafonds dus.
 • Geen koude luchtstroming: een airco blaast koude lucht in je woning. Die koude luchtstroming kan soms voor een onaangenaam tochtgevoel zorgen. Dat probleem heb je niet met vloerkoeling.
 • Geluidloze werking: koelen met vloerverwarming is volledig geluidloos. Bij een airco hoor je daarentegen wel nog de ventilator die koude lucht in je woning blaast.
 • Ecologischer: met vloerverkoeling verbruik je amper stroom. Daardoor is deze koelingsmethode uiteraard beter voor het milieu dan een airco.

 

 • Duurder en complexere plaatsing: vloerkoeling met een warmtepomp en vloerverwarming kost uiteraard meer dan een airco. Niet alleen vanwege de materialen, maar ook door de complexere plaatsing.
 • Minder snelle & efficiënte koeling: koelen met vloerverwarming gaat trager dan met een airco. Je kan je woning dus minder snel op de gewenste temperatuur brengen.
 • Systeem met koelbeperking: met vloerverkoeling kan je de temperatuur niet zoveel doen zakken als met een airco. Je mag rekenen op een temperatuurverschil van 3 à 7 graden. Door de aangenaam koele vloer ligt de gevoelstemperatuur wel nog lager.

Een goede keuze bij… nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties met optimale isolatie, zonwering, hoogrendementsglas, …

 

2. Koelen met een airco

 • Goedkoper en vlot te plaatsen: een airco plaatsen kost veel minder dan het installeren van vloerverwarming met een warmtepomp. De plaatsing zelf gaat uiteraard ook sneller.
 • Snelle & efficiënte koeling: een airco blaast onmiddellijk koele lucht in je woning. Zo kan je je woning sneller koelen dan met vloerverkoeling via je vloerverwarming.
 • Geen koelbeperking: met airconditioning bepaal je zelf hoe koel je het maakt in huis. Dat lukt niet met vloerverwarming die ook kan koelen.

 

 • Minder energiezuinig: de compressor van een airco verbruikt behoorlijk wat stroom. Daardoor ligt je verbruik hoger dan bij vloerverkoeling. Met zonnepanelen kan je dat stroomverbruik wel opvangen.
 • Neemt plaats in: de binnenunit van een airco zie je uiteraard hangen aan je muur of plafond. Terwijl vloerverwarming met koeling volledig onzichtbaar is.
 • Koude luchtstroming: met een airco koel je je woning snel en doeltreffend. De keerzijde van die medaille is dat je soms wel last kan hebben van een onaangenaam tochtgevoel in de nek.
 • Kan geluid produceren: zeker bij een monoblock airco kan je last hebben van het geluid van bepaalde onderdelen. Maar ook bij een split airco is de werking niet 100% stil. Dat is wel zo bij vloerverkoeling.
 • Minder ecologisch: door het grotere stroomverbruik is een airco minder goed voor het milieu. Zeker als je netstroom gebruikt die is opgewekt met fossiele brandstoffen.

Een goede keuze bij… een kleine renovatie en woningen waarbij het moeilijker is om de warmte buiten te houden.

 

Kies ik best voor vloerverkoeling of een airco?

Dat hangt volledig van jouw situatie af. Is je woning optimaal geïsoleerd en kan je de warmte makkelijk buiten houden? Dan is koelen met vloerverwarming de meest aangeraden methode met het hoogste rendement. Wil je je oudere woning vooral snel koelen tijdens hete zomers? Dan is een split airco de betere keuze.

Advies op maat nodig? Een specialist analyseert jouw situatie en informeert je over de beste oplossing. Zo maak je een doordachte keuze. Contacteer gratis experts in je buurt!

 

Enkele veelgestelde vragen

Wil je nog meer info over koelen met vloerverwarming? Dan kan je altijd terecht bij een specialist in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:   • Is ook vloerkoeling zonder warmtepomp mogelijk?
    Vloerverkoeling via je vloerverwarming werkt het best met een omkeerbare warmtepomp. Toch is vloerkoeling zonder warmtepomp ook wel degelijk mogelijk. Dan heb je een koelmachine nodig als aanvulling op je cv-ketel. Ook een stadsverwarmingsinstallatie kan warm én koel water aanleveren.


   • Wat is de ideale temperatuur van het cv-water bij vloerverkoeling?
    De ideale watertemperatuur voor vloerverkoeling is ongeveer 18 °C. Dat is een temperatuur net boven het dauwpunt, waardoor je geen last hebt van condensatie op je vloerbekleding.


   • Kan ik mijn bestaande vloerverwarming gebruiken voor vloerverkoeling?
    Ja, dat is mogelijk. In dat geval heb je ook wel een warmtepomp nodig of een koelmachine ter aanvulling van je cv-ketel. Ook de legafstand tussen de buizen van je vloerverwarming is een belangrijk aandachtspunt. Voor een optimaal rendement is een legafstand van 10 cm ideaal.


   • Zijn parket en laminaat ook geschikt voor vloerkoeling?
    Zeker. Houten vloeren zijn meer dan geschikt voor vloerkoeling. Alleen moet je wel goed rekening houden met de watertemperatuur. Ligt die onder de 18 °C? Dan kan er condens ontstaan op je parket of laminaat bij hoge zomertemperaturen, met alle gevolgen van dien.


   • Kan vloerkoeling condens op je vloerbekleding veroorzaken?
    Condensbewaking bij vloerverwarming is tegenwoordig bijna standaard aanwezig. Toch is condens op je vloerbekleding niet uitgesloten als de watertemperatuur voor je vloerverwarming te laag ligt. Laat dus zeker geen te koud water door je buizen stromen. De ideale temperatuur voor veilige vloerverkoeling is 18 °C.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs