Vloeropbouw vloerverwarming
Tegenwoordig gaan steeds meer mensen over op vloerverwarming. Vooral in de nieuw te bouwen huizen is vloerverwarming langzamerhand standaard aanwezig. Daarnaast wordt deze vorm van verwarming bij renovatie ook steeds meer toegepast. Het zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming van de woning en is ook nog eens een stuk energiezuiniger. In dit artikel geven we een toelichting op de vloeropbouw van de vloerverwarming.
Het natte en het droge systeem
Er zijn vele manieren van vloeropbouw bij vloerverwarming, maar uiteindelijk komt het op twee belangrijke manieren neer: de elektrische en de warmwater vloeropbouw van de vloerverwarming. Deze twee manieren worden meestal het ‘droog systeem’ en het ‘nat systeem’ genoemd.
Welke manier je het beste kunt kiezen, heeft vooral te maken met de opbouwhoogte die je tot je beschikking hebt, maar beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Het is niet zo dat de ene manier slecht en de andere goed is.
Opbouw van de vloerverwarming in het kort
De standaard vloeropbouw van een vloerverwarming ziet er, van onder naar boven, als volgt uit:
- Een (betonnen) draagvloer
- Een uitvullaag
- Een isolatielaag
- Een laag met PE- folie
- Een dekvloer met de leidingen van de vloerverwarming (ook wel chape genoemd).
- De vloerbedekking (parket, laminaat, tapijt of iets dergelijks).
De opbouw van lagen zijn voor beide systemen hetzelfde. We gaan de verschillende lagen eens nader beschouwen en komen dan vanzelf bij de verschillen tussen het natte en het droge systeem uit.
De draagvloer
De draagvloer van een woning is meestal gemaakt van beton, maar hout of staal komt ook voor. In een nieuw te bouwen huis kun je het beste kiezen voor een draagvloer van gewapend beton. In oudere huizen kom je soms ook houten draagvloeren tegen. In het geval van vloeropbouw van de vloerverwarming bij renovatie ben je meestal aangewezen op het droge systeem, maar daarover later meer.
Hout geleidt warmte bijzonder slecht en dit is een nadeel bij het aanleggen van vloerverwarming. Een betonnen draagvloer is bijzonder duurzaam en zorgt juist wel voor een goede warmteafgifte. Daarbij is een vloer van gewapend beton ook heel veilig.
De uitvullaag
De uitvullaag is in principe een dekvloer (chape). Deze laag wordt benut om de leidingen van de elektriciteit en het sanitair weg te werken. Om deze leidingen goed weg te kunnen werken, moet de dikte van deze laag minstens vijf tot acht centimeter zijn.
De isolatielaag
De isolatie onder de vloerverwarming bestaat uit isolatiemateriaal, waarbij je kunt kiezen uit PUR of EPS- platen. PUR heeft een hoge isolatiewaarde en wordt daarom veel gekozen als isolatie onder de vloerverwarming. Verder heeft PUR als voordeel dat het bijzonder gemakkelijk te verwerken is.
EPS- platen (geëxpandeerd polystyreen) hebben een iets minder hoge isolatiewaarde. Daarbij zijn ze lastiger te verwerken, omdat ze op maat gemaakt moeten worden. Bij het droge systeem kiest men meestal voor EPS- platen, omdat de leidingen hier goed in te verwerken zijn. Bij het natte systeem wordt meestal PUR gebruikt als isolatie onder de vloerverwarming.
PE-folie en de randisolatie
PE, ofwel Polyethyleen, folie wordt op de isolatielaag gelegd. De PE-folie zal ervoor zorgen dat opstijgend vocht wordt tegengehouden. De PE-folie wordt aan de randen bij de muren omhoog gelegd. Hierdoor zorg je ervoor dat de rand ook goed geïsoleerd zijn. Als je isolatie hebt onder vloerverwarming die geen vocht absorbeert, zou je de laag met PE-folie eventueel ook weg kunnen laten.
De dekvloer
De dekvloer komt op de isolatielaag. Dit is de cementen vloer die je ziet in een ruimte als er (nog) geen vloerbedekking ligt. Op deze dekvloer komt de vloerbedekking te liggen. Tot dusver is de vloeropbouw van de vloerverwarming voor beide systemen min of meer gelijk.
Nu komen we echter op het punt dat er een groot verschil ontstaat tussen het natte en het droge systeem van de vloeropbouw van de vloerverwarming. Je moet eigenlijk een specialist zijn op dit gebied om alle verschillen goed te (her)kennen. Toch gaan we, in grote lijnen, het verschil in beide systemen uitleggen.
De vloeropbouw van de vloerverwarming volgens het nat systeem
Als we werken met de vloeropbouw van de vloerverwarming volgens het nat systeem, dan worden de leidingen van de vloerverwarming rechtstreeks in het natte cement van dekvloer gelegd (zoals gezegd noemen we de dekvloer ook wel chape). De dekvloer krijgt daardoor een hoogte van minstens vijf tot acht centimeter. Op deze manier worden de leidingen van de vloerverwarming onzichtbaar weggewerkt.
De vloeropbouw van het droog systeem
Bij de vloeropbouw van de vloerverwarming van het droog systeem worden de leidingen van de vloerverwarming in de isolatielaag geplaatst. Daarbovenop wordt een dunne dekvloer gelegd. De leidingen van de vloerverwarming worden in metalen goten geplaatst om een goede warmteafgifte te creëren. Vaak wordt bovenop de isolatielaag ook nog een metalen plaat gelegd voor een nog betere warmteafgifte. Vervolgens wordt de dekvloer (chape) gelegd. De dekvloer kan een stuk dunner zijn dan die van het natte systeem (twee tot vijf centimeter dik), omdat hier geen leidingen van de vloerverwarming in worden verwerkt.
De voordelen van het natte systeem
Het natte systeem voor de vloeropbouw van de vloerverwarming is het traditionele systeem en bestaat dus het langst. Het voordeel hiervan is dat vloerenleggers meer ervaring hebben met het aanleggen van dit systeem en minder snel fouten gemaakt zullen worden. Een ander en groot voordeel van het nat systeem is dat het een stuk goedkoper in aanschaf is dan het droge systeem.
De voordelen van het droge systeem
Het droge systeem voor de vloeropbouw van de vloerverwarming is nog niet zo lang in gebruik, maar wordt intussen wel steeds meer toegepast. Het biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van het natte systeem:
- Een lage opbouwhoogte van dertien tot achttien centimeter (vergelijk nat systeem: achttien tot twintig centimeter), waardoor het systeem zeer geschikt is als vloeropbouw van vloerverwarming bij renovatie.
- Een snellere warmteafgifte, waardoor de betreffende ruimte sneller warm is en de cv-ketel op lagere temperaturen kan blijven branden.
- Minder kans op scheuren in de dekvloer. Door het uitzetten en inkrimpen van de vloerverwarmingsleidingen kunnen er barsten in de dekvloer ontstaan. Deze kans is bij het natte systeem groter, omdat de leidingen in de dekvloer weggewerkt zijn.
De vloerbedekking
De vloerbedekking is zeker niet onbelangrijk als het gaat om de opbouw van de vloerverwarming. Om optimaal te profiteren van de warmte kun je het beste een vloerbedekking nemen die de warmte goed geleidt.
Tegels zijn het meest geschikt voor vloerverwarming, omdat zij de warmte van de vloerverwarming vrijwel ongehinderd afgeven. PVC- of andere kunststof vloeren zijn ook nog voldoende geschikt, maar parket-, laminaatvloeren en houten vloeren geven de warmte minder goed door. Tapijt is ook geschikt als vloerbedekking voor vloerverwarming, maar je moet er wel op letten dat je tapijt neemt dat hier speciaal voor aangepast is.