Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Zowel bij nieuwbouw als een grondige renovatie kan je vloerverwarming als hoofdverwarming laten plaatsen. Zo profiteer je van een lagere energiefactuur en zalig woon- en warmtecomfort. Uit welke types vloerverwarming kan je kiezen voor jouw project? Hoeveel kost vloerverwarming als hoofdverwarming per m²? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Mogelijkheden bij nieuwbouw en renovatie
Kosten vloerverwarming als hoofdverwarming
Enkele belangrijke aandachtspunten
Alternatief: vloerverwarming als bijverwarming
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is vloerverwarming als hoofdverwarming geschikt?

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er geen andere verwarmingstoestellen (bv. radiatoren, convectoren, …). Enkel de vloerverwarming zorgt voor de warmteafgifte in de verschillende kamers van je woning. Die verwarmingsmethode is vooral geschikt als:

 • het gaat om een nieuwbouw of een grondige (energetische) renovatie.
 • je woning optimaal geïsoleerd is.
 • je graag je woning wil verwarmen op lage temperatuur (bv. met een warmtepomp of zonneboiler).
 • je plaats wil besparen in je woning (geen radiatoren of panelen aan je muren).

vloerverwarming als hoofdverwarming

 

Welke voordelen en nadelen?

Twijfel je nog tussen radiatoren, convectoren, … of vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan is het een goed idee om de voor- en nadelen van vloerverwarming kort tegen elkaar af te wegen:

 

Voordelen vloerverwarming als hoofdverwarming

 • Energiezuinig: met vloerverwarming verwarm je je woning op een lagere temperatuur dan met radiatoren. Bovendien gebeurt die opwarming erg gelijkmatig dankzij de warmteafgifte over het hele vloeroppervlak in je woning. De thermostaat kan dus gerust een paar graden lager. Zo spaar je flink op je energiefactuur.
 • Zalig woon- en warmtecomfort: met vloerverwarming als hoofdverwarming heb je nooit meer koude voeten in je woning. Je geniet van een constantere binnentemperatuur en het is lekker warm in de hele ruimte, niet alleen in de buurt van de radiator.
 • Minder lucht- en stofcirculatie: door die gelijkmatige verwarming heb je ook minder last van luchtstromen in je woning. En minder luchtcirculatie betekent ook minder op- en neerdwarrelend stof.
 • Goed voor de gezondheid: door de aangename stralingswarmte van vloerverwarming blijft de luchtvochtigheid in je woning beter op peil. De lagere stofcirculatie is ook erg fijn voor mensen met een allergie of problemen aan de luchtwegen (bv. astma).
 • Ook koeling: in combinatie met een warmtepomp kan je met vloerverwarming als hoofdverwarming ook je woning koelen. Het koelere cv-water dat door de verwarmingsbuizen stroomt, absorbeert dan de warmte uit je woning en de warmtepomp geeft die warmte af aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Dankzij deze vloerkoeling breng je de temperatuur in huis een paar graden naar omlaag.
 • Geen plaatsverlies: vloerverwarming als hoofdverwarming is onzichtbaar en dus ook esthetischer. Door die extra plaats aan je muren geniet je van meer vrijheid bij het indelen van je kamers.

 

Nadelen vloerverwarming als hoofdverwarming

 • Duurder dan radiatoren: vloerverwarming als hoofdverwarming komt duurder uit dan radiatoren in je woning. Door de lagere energiekosten verdien je die extra investering wel geleidelijk terug.
 • Tragere opwarming: vloerverwarming warmt je woning gelijkmatiger, maar ook langzamer op dan radiatoren op hoge temperatuur. Wanneer de vloerverwarming eenmaal op temperatuur is, geniet je wel van een constante warmteafgifte.
 • Opletten bij werkzaamheden: voer je werkzaamheden uit in je woning? Let dan goed op dat je geen verwarmingsbuizen raakt onder je vloerbekleding. Zo’n lekkage herstellen is namelijk geen sinecure.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: vloerverwarming plaatsen is een ingrijpende, arbeidsintensieve klus. Je moet ook rekening houden met heel wat aandachtspunten. Je werkt dus het beste samen met een ervaren vakman.

 

Mogelijkheden bij nieuwbouw en renovatie

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming is geen goed idee. Je jaarlijkse energiekosten zouden veel te hoog liggen. Wil je zeker zijn van een duurzaam, energiezuinig systeem voor je woning? Dan kies je het beste voor warmwater vloerverwarming met een legpatroon van verwarmingsbuizen waar je cv-water door stroomt. De mogelijkheden op een rij voor zowel nieuwbouw als een grondige renovatie:

 

1. Vloerverwarming als hoofdverwarming bij nieuwbouw

De meest gekozen soort vloerverwarming bij nieuwbouw is het natte systeem. Daarbij liggen de verwarmingsbuizen in een natte chapelaag (cementdekvloer of anhydrietchape). Onder die chape ligt een isolatielaag om warmteverlies naar onder te voorkomen. Dit traditionele vloerverwarmingspakket is 18 à 20 cm dik, maar bij nieuwbouw is die grotere opbouwhoogte doorgaans geen probleem.

Prijs: 30 à 50 euro per m², excl. btw, plaatsing & eindvloer. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Vloerverwarming als hoofdverwarming bij renovatie

Bij een renovatie is de opbouwhoogte van de vloerverwarming meestal wel een aandachtspunt. In plaats van het traditionele, natte systeem kan je daarom kiezen voor de volgende vormen van dunne vloerverwarming:

 • Droge vloerverwarming: bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen niet in de natte chape, maar in een voorgevormde isolatieplaat. Bovenop die platen komt een dunne dekvloer + je eindvloer. De opbouwhoogte ligt lager omdat de buizen niet bovenop, maar in de vloerisolatie liggen. Je mag rekenen op 13 à 18 cm.
 • Ingefreesde vloerverwarming: bij dit systeem freest een vakman sleuven in je bestaande dekvloer. Daarin legt hij dan de verwarmingsbuizen voor je vloerverwarming. Omdat de chape gewoon blijft liggen, blijft de opbouwhoogte van je vloer gelijk. Er komt enkel nog een eindvloer op je dekvloer van 0,3 mm tot 2 cm dik.

Prijs: 30 à 65 euro per m², excl. btw, plaatsing & eindvloer. Ontvang gratis offertes op maat.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een gespecialiseerde vakman

Wil je zeker zijn van het juiste vloerverwarmingssysteem voor jouw project tegen een correcte prijs? Vraag dan zeker advies op maat aan een gespecialiseerde vakman. Hij bekijkt hoeveel opbouwhoogte je hebt, of je huidige dekvloer geschikt is voor ingefreesde vloerverwarming, … En daar blijft het niet bij. Naast die analyse plaatst zo’n specialist je vloerverwarming als hoofdverwarming volgens de regels van de kunst met uitsluitend kwalitatieve materialen.

Gratis advies op maat ontvangen? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten vloerverwarming als hoofdverwarming

De kosten voor vloerverwarming als hoofdverwarming liggen hoger dan als bijverwarming. De verwarmingsbuizen liggen namelijk dichter bij elkaar voor een optimale warmteafgifte. Hoeveel de prijs voor jouw project bedraagt? Dat hangt af van het aantal m², het gekozen systeem, de bereikbaarheid van de vloer, … Gemiddeld mag je rekenen op € 30 à 65 per m², excl. btw, plaatsing en eindvloer

Wat zijn dan de totale kosten voor vloerverwarming als hoofdverwarming voor jouw project? We zetten enkele richtprijzen op een rij:

OppervlakteAantal groepenPrijs (excl. btw, plaatsing & eindvloer)
Tot 20 m²2€ 850 à 1.100
Tot 40 m²4€ 1.200 à 1.400
Tot 60 m²6€ 1.500 à 1.700
Tot 80 m²8€ 1.800 à 2.100
Tot 100 m²10€ 2.200 à 2.400

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Je moet bovendien rekening houden met de plaatsingskosten, eventuele voorbereidende werken, … Wil je snel prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

vloerverwarming als hoofdverwarming kosten

 

Enkele aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een optimale, energiezuinige werking van je vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 • Afstand tussen de buizen: bij vloerverwarming als hoofdverwarming bedraagt de afstand tussen de verwarmingsbuizen ongeveer 10 cm. Zo geniet je van een optimale warmteafgifte. Gaat het om bijverwarming? Dan is de afstand tussen de buizen groter (15 à 20 cm).
 • Capaciteit op maat: voor een optimale, zuinige werking laat je het beste de capaciteit van je vloerverwarming als hoofdverwarming berekenen door een expert. Die houdt daarbij rekening met de inhoud van de ruimte (aantal kubieke meter), het mogelijke warmteverlies, …
 • Isolatieschil van je woning: vloerverwarming haalt vooral een hoog rendement in goed geïsoleerde woningen. Kortom, heb je weinig warmteverlies door een goede thermische isolatie van je dak, muren, vloer en ramen? Dan kan je met een gerust hart vloerverwarming als hoofdverwarming laten plaatsen.
 • Warmteopwekker: vloerverwarming geeft de warmte in je woning af, maar hoe wek je die warmte op? In combinatie met vloerverwarming is een condensatieketel erg geschikt, maar ook duurzame warmteopwekkers als een warmtepomp of een zonneboilercombi zijn ideaal.
 • Soort eindvloer: in combinatie met vloerverwarming kies je best voor een afwerkvloer met een lage warmteweerstand. Zo ben je zeker van een optimale, gelijkmatige afgifte van de warmte. Vloertegels (keramisch of natuursteen), betonvloeren en gietvloeren (op epoxy na) zijn ideaal. Ook houten vloeren zijn mogelijk, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Vraag zeker advies op maat aan een vakman.
 • Eventuele extra radiator: wil je een bepaalde ruimte in je woning snel opwarmen, bv. je badkamer? Dan kan je de vloerverwarming eventueel combineren met een extra elektrische radiator.

BELANGRIJK: een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat over vloerverwarming als hoofdverwarming. Bovendien berekent hij de vereiste capaciteit en zorgt hij voor een correcte plaatsing. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt.

 

Alternatief: vloerverwarming als bijverwarming

Heb je geen grondige renovatie voor ogen? Dan kan je ook je radiatoren behouden en vloerverwarming als bijverwarming plaatsen in je badkamer, slaapkamer, … Zo geniet je van lekker warme voeten in die specifieke ruimte. Bij zo’n kleine renovatie kan je kiezen voor de volgende types vloerverwarming:

 • Ingefreesde vloerverwarming: kies je voor warmwater vloerverwarming? Door de snelle en praktische plaatsing is ingefreesde vloerverwarming het meest geschikt voor bijverwarming. Zo blijft je chape gewoon liggen en verhoogt je vloer niet.
 • Elektrische vloerverwarming: als hoofdverwarming is elektrische vloerverwarming niet aangeraden, maar als bijverwarming kan het wel. Je kan kiezen voor dunne glasvezelmatten met elektrische kabels of een dunne folie met koperen verwarmingsbanen. Beide opties kan je gewoon op je bestaande vloer leggen.
 • Infrarood vloerverwarming: ook infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming is niet geschikt vanwege de hoge energiekosten. Dit type vloerverwarming is ideaal voor kleine vloeroppervlakken (minder dan 10 m²). Daarbij liggen infraroodmatten onder je vloerbekleding die zorgen voor een snelle en aangename stralingswarmte in je badkamer, slaapkamer, …

 

Welk type vloerverwarming als bijverwarming kies ik?

Is je dekvloer geschikt voor ingefreesde vloerverwarming? Over welke oppervlakte gaat het? Verkies je het gemak van elektrische vloerverwarming boven warmwater vloerverwarming? Een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Zo maak je de juiste keuze tegen een correcte prijs.

Gratis voorstellen aanvragen? Je kan kosteloos verschillende offertes aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs