Vloerverwarming onder gietvloer
Een vrij nieuwe mogelijkheid voor vloerbedekking zijn de industriële gietvloeren. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt in grootschalige garages omdat ze uitstekend functioneren onder druk, erg makkelijk te onderhouden zijn en nog heel wat andere voordelen hebben.
In mondjesmaat werden ze ook geïntegreerd in de Vlaamse en Nederlandse huiskamers en daardoor werd de vraag natuurlijk ook gesteld of deze vloer te combineren valt met vloerverwarming.
Er zijn drie verschillende gietvloeren verkrijgbaar en ieder heeft zo zijn eigen voorwaarden. Hieronder doen we uit de doeken wat de verschillen zijn en met welke soorten vloerverwarming wel en niet te combineren is.
Epoxy gietvloer en vloerverwarming
Zonder twijfel het bekendste type gietvloer is de epoxy variant. Nadat de vloer is gegoten, wordt deze zo hard als beton. Deze uitharding geeft vaak problemen met vloerverwarming. Scheurtjes kunnen immers optreden. Er wordt dan ook zelden aangeraden om epoxy vloeren te combineren met vloerverwarming.
PU gietvloer en vloerverwarming
PU staat voor polyurethaan en zijn de modernere variant van epoxy vloeren. Omdat er veel vraag kwam om een gietvloer ook voor private woningen te gebruiken, werden enkele aanpassingen verzorgd. De vloer is veel elastischer en voorkomt zo scheurvorming. Bovendien is de geringe dikte (tussen twee en drie millimeter) ideaal voor vloerverwarming.
Bovendien heeft de vloer vele andere voordelen. Er zijn geen naden en dus is de vloer makkelijk schoon te houden, er zijn heel wat mogelijkheden en varianten beschikbaar en de vloer is sterker dan enige andere vorm van vloerbedekking.
Cement gietvloer en vloerverwarming
Eigenlijk is een cementgebonden gietvloer geen echte gietvloer, maar voor het makkelijk te maken verdelen we hem toch even onder de gietvloeren. Stenen vloeren in combinatie met vloerverwarming zijn altijd een beetje een probleem. Ook al gaat het hierbij om een combinatie van steen en andere materialen, wordt de cement gietvloer niet aangeraden in combinatie met vloerverwarming.
Steentapijt / troffelvloer en vloerverwarming
De troffelvloer of het steentapijt heeft naast epoxy of PU ook nog een hele hoop zand in het mengsel. Deze gietvloer is het best te combineren met vloerverwarming.
Door de open constructie van de vloer is er immers een perfecte combinatie van isolatie en doorlaatbaarheid. Daardoor wordt de verwarming makkelijker afgegeven en bespaar je meer energie.
Prijs gietvloer
Prijzen vallen vrij goed mee. Een beetje vergelijkbaar met bepaalde vormen van betegeling. Afhankelijk van vakman of bedrijf, betaal je veertig tot honderd euro per vierkante meter. Ben je benieuwd hoeveel een gietvloer bij jou zou kosten in combinatie met vloerverwarming (of zonder)? Dan kan je hier gratis offertes aanvragen.