Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming infrezen

Een vaak gebruikte methode om natte vloerverwarming aan te leggen is het infrezen van vloerverwarming.
In een reeds bestaande cementvloer worden gleuven, sleuven of frezen gemaakt in een bepaald patroon. (Meestal slakkenpatroon, zie vloerverwarming leggen.) Vervolgens worden in deze zorgvuldig gemaakte frezen kunststof leidingen gelegd waar het warme water door zal stromen. Graag een vrijblijvende offerte? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

Hoe gebeurt de aansluiting?

De kunststof leiding wordt simpel aangesloten op de verdeelunit. Een verdeelunit (ook bekend als regelunit) is een beetje de ’tussenpersoon’ tussen het centrale verwarmingssysteem en de vloerverwarming. Via een pomp wordt het warme water in de leidingen gestuwd. Om te voorkomen dat dat water te warm wordt, wordt ook gebruik gemaakt van een thermostaatkraan. Die zorgt er voor dat het water nooit te warm wordt en dat de vloerverwarming altijd op de juiste temperatuur blijft.

Via een speciale machine worden sleuven van zo’n 17-20 mm diep gemaakt in een reeds bestaande dekvloer. De sleuven vormen dan een slakkenhuispatroon en elke gleuf ligt op ongeveer 10 tot 15 centimeter afstand van de volgende gleuf. De plastic slangen waar het water door loopt zijn ongeveer 14 mm dik.

 

Wanneer is infrezen mogelijk en wanneer niet?

Vloerverwarming infrezen is niet altijd mogelijk.

Vloerverwarming infrezen gaat NIET

 • Als er geen cementvloer of anhydrietvloer ligt.
 • In een betonvloer of een (bestaande) tegelvloer (UITZONDERING: harde tegelvloer).

 

Voor- en nadelen van vloerverwarming infrezen

 

Voordelen

 • Nadat de inslijpwerken zijn uitgevoerd kan alles worden geïnstalleerd. Op diezelfde dag kan alles nog worden afgewerkt.
 • De werkvloer moet niet worden verhoogd, in tegenstelling tot de meeste andere aanleg mogelijkheden.
 • Doordat de frees traag werkt hoef je je geen zorgen te maken over stof. Na afloop kan je alles mooi opzuigen met de stofzuiger. Bij sommige machines kan je zelf een stofzuiger aan de machine hangen, zodat het stof meteen weg is.

 

Nadelen

 • De dikte van de buizen is gering, waardoor de vloerverwarming minder snel opwarmt als andere aansluitingen op de centrale verwarming.
 • Doordat de buizen aan de oppervlakte liggen, zonder isolatie, is de warmtestraling minder hoog dan bij andere types vloerverwarming, zoals een droogbouw systeem. Veel van de warmte trekt in de ondervloer.
 • Infrezen is vrij duur. (Niet zo duur als het uitbreken van een dekvloer.)

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs