Vloerverwarming matten: voordelen & prijs
Bij vloerverwarming denk je in eerste instantie wellicht aan warmwaterbuizen onder je vloer. In sommige gevallen is het echter interessanter om te kiezen voor elektrische vloerverwarming matten. Die zijn eenvoudiger om te plaatsen en warmen je vloer ook sneller op. Wanneer zijn die vloerverwarmingsmatten een goed idee? Hoeveel betaal je per m²? En met welke aandachtspunten hou je rekening?
Ga snel naar:
Voordelen vloerverwarmingsmatten
Hoe vloerverwarming matten leggen?
Vloerverwarming matten: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan
Wanneer zijn vloerverwarming matten een goed idee?
Eerst en vooral: elektrische matten als hoofdverwarming zijn niet aanbevolen. Je stroomverbruik zou namelijk veel te hoog liggen, zelfs bij een goed geïsoleerde woning. Daarom kies je in die situatie beter voor warmwater vloerverwarming. Maar wanneer laat je dan wel idealiter vloerverwarming matten leggen? Dit elektrische systeem is perfect voor het verwarmen van…
- Kleinere ruimtes als de badkamer, slaapkamer, …
- Ruimtes die je niet constant gebruikt: hobbyruimte, bureau, …
Interesse in elektrische matten als bijverwarming? Een ervaren installateur geeft je graag gericht advies over de mogelijkheden, de plaatsing, het vereiste vermogen, … Achteraf beslis je dan zelf of je zulke matten laat plaatsen of niet. Start je gratis aanvraag hier
Voordelen vloerverwarmingsmatten
Matten voor vloerverwarming bestaan uit elektrische kabels die op een glasvezelmat zijn bevestigd. Zulke elektrische matten zijn niet dikker dan 3 à 4 mm. Dit systeem is de meest gebruikte methode bij elektrische vloerverwarming en dat is geen toeval. Met een elektrische vloerverwarmingsmat geniet je optimaal van de volgende voordelen:
- Eenvoudige plaatsing: in vergelijking met warmwater vloerverwarming zijn elektrische matten natuurlijk veel makkelijker om te plaatsen. Een expert brengt zulke matten eenvoudig aan op de bestaande vloer of op een afwerkchape. Bovenop de matten legt hij dan een dunne vloerafwerking als laminaat, keramische tegels, vinyl, …
- Snelle opwarming van je vloer: een elektrische vloerverwarmingsmat warmt sneller op dan warmwater vloerverwarming. Dat komt omdat de matten net onder de eindvloer liggen. Zo kan er amper warmte verloren gaan. Ook het vermogen van de elektrische kabels speelt een rol. Hoe hoger het vermogen, hoe korter de opwarmtijd. Sowieso geniet je in een mum van tijd van warme voeten.
- Weinig opbouwhoogte nodig: met een dikte van slechts 3 à 4 mm nemen vloerverwarmingsmatten amper opbouwhoogte in beslag. Zo passen zulke matten in elke ruimte en heb je geen problemen met je plinten, deuren, …
- Onafhankelijk van je cv-installatie: matten voor vloerverwarming hebben een aparte thermostaat en werken dus onafhankelijk van je centrale verwarming. Kortom, je gebruikt deze bijverwarming enkel als het nodig is. Denk bv. aan vloerverwarming matten in de badkamer die je een kwartiertje voor je gaat douchen snel even opzet.
Hoe vloerverwarming matten leggen?
Een complete set voor elektrische vloerverwarming bestaat uit vloerverwarmingsmatten, een aparte thermostaat en een vloersensor. Ben je erg handig aangelegd? Dan kan je zulke matten eventueel zelf leggen. Wie minder kluservaring heeft, kan natuurlijk ook een vakspecialist inschakelen. Die gaat snel en correct te werk en volgt deze stappen:
-
Ondergrond voorbereiden
Elektrische matten voor vloerverwarming kan je gewoon op je bestaande vloer laten aanbrengen. Breekwerken zijn dus niet nodig. Het is wel mogelijk dat de vakspecialist je huidige vloerbekleding zal moeten opschuren en egaliseren voor hij de matten kan plaatsen. Gaat het om een grotere vloerrenovatie, inclusief chapewerken? Dan plaatst de expert de matten natuurlijk op je afwerkchape.
-
Vloerverwarmingsmatten leggen
In een volgende fase plaatst de vakspecialist een speciale (geluids)isolerende folie op je vloer of chape, gevolgd door de elektrische matten voor vloerverwarming zelf. Bij het vermogen houdt hij rekening met de oppervlakte van de ruimte en je gewenste opwarmtijd.
-
Nieuwe afwerkvloer leggen
Ten slotte werkt de expert de matten voor vloerverwarming af met een nieuwe eindvloer naar keuze. Keramische tegels kan hij bv. direct aanbrengen in een tegellijm of in de egalisatielaag. Vloerverwarming matten onder laminaat zijn zelfs nog eenvoudiger. De laminaat plaatst hij ‘zwevend’ op de ondervloer met de matten (zonder nagels of lijm).
Op zoek naar een vakspecialist om vloerverwarmingsmatten te leggen? Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere geschikte experts in je buurt. Zo kan je gericht hun voorstellen vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!
Vloerverwarming matten: prijs
De kosten voor vloerverwarming matten hangen vooral af van de oppervlakte van de ruimte en het gekozen vermogen. Ook het merk van de matten in kwestie kan een rol spelen bij de eindprijs voor je project. Gemiddeld mag je rekenen op een kostenplaatje van 60 à 70 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Benieuwd naar een totaalprijs voor je project? Verschillende installateurs maken graag een vrijblijvende prijsofferte voor je op. Die kan je niet alleen qua prijs zelf vergelijken, maar ook qua adviezen, werkwijzen, inbegrepen werkzaamheden, … Vergelijk nu offertes van meerdere experts in je buurt!
Belangrijke aandachtspunten
Wil je zeker zijn van een optimale warmteafgifte, een snelle reactietijd, … van je elektrische vloerverwarming? Dan moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten bij de plaatsing. We zetten er kort enkele op een rij:
- Isolatie onder de vloerverwarmingsmatten: wil je een te groot stroomverbruik voorkomen? Dan moet je zorgen voor een goede isolatie onder de elektrische matten. Zo vermijd je warmteverlies naar onder toe. Je kan bv. je kelderplafond laten isoleren, maar een vakspecialist brengt doorgaans onder de matten ook een folie aan. Die houdt de opgewekte warmte vast en heeft ook een geluidsisolerend effect. Ideaal bij tussenverdiepingen en in appartementen.
- Vermogen van de elektrische matten: matten voor vloerverwarming zijn doorgaans verkrijgbaar met een vermogen van 150 of 200 Watt per m². Gaat het bv. om een kleine badkamer die je zo snel mogelijk wil opwarmen? Dan is een vermogen van 200 Watt meer aangewezen.
- Type vloerafwerking: het is vooral belangrijk om voor een eindvloer te kiezen die de warmte goed geleidt. Let wel op: sommige matten zijn geschikt voor een bepaald type vloerafwerking. Zo zijn er elektrische matten op maat van een tegelvloer, maar ook matten die meer geschikt zijn voor een afwerking met laminaat of vinyl.
- Omvang en gebruik van de ruimte: bij je keuze voor vloerverwarming sta je best even stil bij de ruimte die je wil verwarmen. In hoeverre gebruik je deze ruimte en hoe groot is die? Bij grotere ruimtes die je frequenter gebruikt, kan warmwater vloerverwarming namelijk rendabeler zijn dan matten.
Mogelijke alternatieven
Naast elektrische matten zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden als je vloerverwarming wil leggen. De beste keuze hangt vooral af van jouw situatie en je renovatieplannen. Twee alternatieven op een rij:
Vloerverwarming infrezen of matten?
Bij een kleine vloerrenovatie kan je ook vloerverwarming laten infrezen in je dekvloer. Een vakspecialist freest dan sleuven in je chape om daarin de buizen voor je vloerverwarming te leggen. Dit systeem kan als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming in bv. je badkamer. Let op: deze werken zijn wel arbeidsintensiever dan elektrische matten. Doe-het-zelven is hier ook geen optie.
Richtprijs vloerverwarming infrezen: € 30 à 45 per m², incl. plaatsing en excl. btw en eindvloer
Warmwater vloerverwarming of matten?
Gaat het om grotere ruimtes die je wil verwarmen? In dat geval gebruik je vloerverwarming beter als hoofdverwarming dan als bijverwarming. Zo vermijd je een torenhoge stroomfactuur. Bij nieuwbouw kan je kiezen voor natte vloerverwarming omdat je voldoende opbouwhoogte hebt. De verwarmingsbuizen liggen dan in de natte chapelaag. Bij een grote renovatie is het droge systeem geschikter. Omdat de buizen in voorgevormde isolatieplaten liggen, heb je minder opbouwhoogte nodig (13 à 18 cm).
Richtprijs warmwater vloerverwarming: € 30 à 65 per m², incl. plaatsing en excl. btw en eindvloer
Welk type vloerverwarming kies ik het best?
Dat hangt vooral van jouw situatie af. Gaat het om een grotere of kleinere ruimte? In welke mate gebruik je de ruimte in kwestie? Hoeveel opbouwhoogte heb je ter beschikking? Om de juiste keuzes te maken, vraag je best advies op maat aan een ervaren specialist in vloerverwarming. Die luistert naar jouw wensen, analyseert de ruimte en stelt een oplossing op maat voor.
Gratis advies van experts in vloerverwarming? Vul gewoon het onderstaande offerteformulier in en 2 à 3 experts nemen contact met je op: