Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dunne vloerverwarming

Wil je het comfort van vloerverwarming, maar heb je onvoldoende opbouwhoogte? Dan kan je gelukkig nog kiezen voor dunne vloerverwarming.  Welke systemen voor lage opbouw vloerverwarming bestaan er? Wat is voor jou de beste keuze? En hoeveel kost dunne vloerverwarming?  Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten dunne vloerverwarming
Prijs dunne vloerverwarming
Verbruik dunne vloerverwarming
Mogelijke afwerkingsvloeren
Gratis offertes aanvragen

 

Dunne vloerverwarming = 2 à 18 cm opbouwhoogte

Het voornaamste verschil tussen traditionele vloerverwarming en dunne vloerverwarming zit uiteraard in de opbouwhoogte:

 • Dunne vloerverwarming = 2,5 cm à 18 cm dik: de verschillende varianten van dunne vloerverwarming hebben een opbouwhoogte van 2,5 cm à 18 cm (vloerverwarming + eindvloer). De verwarmingselementen bij droge, dunne vloerverwarming liggen niet in een natte chapelaag. Er bestaan ook 2 natte vormen van dunne vloerverwarming: met verwarmingselementen in anhydrietchape of ingefreesd in de bestaande dekvloer.
 • Traditionele vloerverwarming = 18 cm à 20 cm dik: bij een traditioneel vloerverwarmingspakket liggen de verwarmingsbuizen in de natte chapelaag. Daardoor is de opbouw een pak dikker. Het gaat om een opbouwhoogte van 18 à 20 cm (vloerverwarming + eindvloer).

 

Voordelen en nadelen dunne vloerverwarming

De voornaamste troef van dunne vloerverwarming is uiteraard de lage opbouwhoogte. Welke voordelen heeft vloerverwarming met lage opbouw nog? En zijn er ook nadelen aan verbonden? Een kort overzicht:

 • Snellere droogtijd: afhankelijk van het soort dunne vloerverwarming is er bijna geen wachttijd nodig tussen de plaatsing van de vloerverwarming en de afwerking.
 • Zowel hoofd- als bijverwarming: beide vormen van verwarming zijn mogelijk. Als het type dunne vloerverwarming het toelaat kan je ook je zonneboiler of warmtepomp op het systeem aansluiten.
 • Snel regelbaar: dankzij dunne vloerverwarming heb je doorgaans binnen de 30 minuten een aangenaam binnenklimaat en warmtecomfort.
 • Zwevend te plaatsen: bepaalde vloerverwarmingssystemen kan je gewoon bovenop de bestaande vloerbedekking plaatsen. Zo zijn geen afbraakwerken nodig.
 • Verschillende afwerkingsmogelijkheden: afhankelijk van het type dunne vloerverwarming kan je uit verschillende eindvloeren kiezen. Lees verder meer over deze afwerkingen voor dunne vloerverwarming.
 • Hogere kostprijs: in vergelijking met reguliere vloerverwarming is dunne vloerverwarming vaak duurder.
 • Complexe plaatsing: de plaatsing van dunne vloerverwarming is precisiewerk en besteed je het best uit aan een ervaren plaatser.

TIP: benieuwd naar wat dunne vloerverwarming voor jou kan betekenen? Ben je op zoek naar advies? Wil je graag offertes ontvangen op maat van jouw project?  Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst.

 


Soorten dunne vloerverwarming

Traditionele vloerverwarming kan al snel 20 cm hoog worden, incl. de eindvloer. Heb je slechts een beperkte opbouwhoogte (bv. renovatie, appartement, …)? Dan kan je gaan voor lage opbouw vloerverwarming. Afhankelijk van de opbouwhoogte in jouw woning kan je kiezen voor de volgende soorten dunne vloerverwarmingssystemen:

 

OPTIE 1: droge, dunne vloerverwarming = niet in de chapelaag

Droge vloerverwarmingssystemen staan erom bekend dat ze qua opbouw stukken lager zijn. Een plaatser legt de verwarmingselementen namelijk niet in de natte chapelaag. De opbouwhoogte van droge vloerverwarming varieert van 2,5 cm à 18 cm (vloerverwarming + eindvloer). De verschillende opties op een rij:

Dunne vloerverwarming

 

Elektrische vloerverwarming ( met matten of folie) = vanaf 2,5 cm dik

Elektrische vloerverwarming is aangesloten op het elektriciteitsnet en zet stroom om in warmte. Je kan bv. kiezen voor dunne glasvezelmatten met ingebouwde elektrische kabels (in een zigzagpatroon). Een andere vorm van elektrische vloerverwarming is een dunne kunststof folie met koperen verwarmingsbanen. Zowel matten als folies kan je rechtstreeks op je bestaande vloer laten aanleggen. Het uitfrezen van je vloer is dus niet nodig. Een elektrische dunne vloerverwarming kan je al plaatsen met een opbouwhoogte vanaf 2,5 cm.

Prijs: € 50 à € 70 per (excl. btw, plaatsing & eindvloer). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vloerverwarming met droogsysteemplaat = vanaf 13 cm dik

Een droogsysteemplaat is een voorgevormde isolatieplaat van piepschuim of polystyreen met sleuven of noppen waartussen verwarmingsbuizen geklemd zitten. Bij dit systeem gaat het dus niet om elektrische kabels, maar om buizen waar je warme cv-water door stroomt. De droogsysteemplaten voorkomen warmteverlies naar beneden toe én ze zorgen ervoor dat de buizen op gelijke afstanden in de vloer liggen. Bovenop deze platen komt dan een dunne dekvloer (2 à 5 cm) en daarna je eindvloer. Dunne vloerverwarming met dit droge systeem kan je verkrijgen met een opbouwhoogte vanaf 13 cm.

Prijs: € 35 à € 75 per (excl. btw, plaatsing & eindvloer). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Infrarood vloerverwarming = vanaf 2,5 cm dik

Bij infrarood vloerverwarming zijn infraroodmatten of -folie ingewerkt in de vloeropbouw. Waar elektrische vloerverwarming enkel de matten of kabels opwarmt, wordt bij infrarood vloerverwarming het volledige oppervlak verwarmd. Het opwarmen gaat dus sneller en de warmte is gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kun je infraroodmatten combineren met elke soort vloerbedekking. Let op: infrarood vloerverwarming is vooral geschikt voor kleinere oppervlakken (minder dan 10 m²).

Prijs: € 50 à € 75 per (excl. btw, plaatsing & eindvloer). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

OPTIE 2: natte, dunne vloerverwarming = wel in de chapelaag

Een traditionele vloerverwarming met verwarmingsbuizen in de chapelaag is 18 à 20 cm dik (vloerverwarming + eindvloer). Toch bestaan er ook 2 vormen van natte vloerverwarming met een lagere opbouwhoogte. We zetten ze kort op een rij:

Lage opbouw vloerverwarming

 

Vloerverwarming met anhydrietchape = vanaf 13 cm dik

Dankzij de unieke samenstelling van vloeibare anhydrietchape is er niet langer een wapening nodig in de opbouwconstructie. Bovendien werkt deze dekvloer zelfegaliserend, waardoor je meteen een glad oppervlak hebt voor je eindvloer. Je kan al een anhydrietchape laten leggen met een dikte vanaf 3 cm. Het is wel belangrijk dat de dekvloer minstens 2,5 cm boven de waterbuizen of elektrische kabels uit komt. In totaal kan je met anhydrietchape een vloerverwarmingssysteem laten leggen met een opbouwhoogte vanaf 13 cm (vloerverwarming + eindvloer).

Prijs: € 35 à € 50 per (excl. btw, plaatsing & eindvloer). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Ingefreesde vloerverwarming = vanaf 0,3 mm dik

Het is ook mogelijk om vloerverwarming te laten infrezen in een bestaande dekvloer (als die minstens 3 cm dik is). Een vakman maakt dan gleuven in de chape in een bepaald patroon om daarin kunststof waterleidingen of elektrische kabels te leggen. Je hoeft je dekvloer dus niet uit te breken om te genieten van het comfort van vloerverwarming. Na het infrezen van de vloerverwarming kan de vakman je vloer ook onmiddellijk afwerken. De opbouwhoogte van je vloer wijzigt dus niet, er komt enkel nog een eindvloer van enkele millimeters tot 2 cm dik op je dekvloer te liggen (gietvloer, keramische tegels, laminaat, …).

Prijs: € 30 à € 45 per (excl. btw, plaatsing & eindvloer). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke dunne vloerverwarming kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie. Gaat het slechts om een kleine ruimte en heb je erg weinig opbouwhoogte? Dan zijn elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming interessante opties. Gaat het om een grotere ruimte? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor droge vloerverwarming met voorgevormde isolatieplaten, vloerverwarming met anhydrietchape of ingefreesde vloerverwarming.

Wil je een doordachte keuze maken op maat van jouw project? Vraag dan advies aan verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden en kan je beter vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Prijs dunne vloerverwarming

Hoeveel kost lage opbouw vloerverwarming ongeveer? Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte van de vloer, de moeilijkheidsgraad van de werken en het soort dunne vloerverwarming dat je kiest. Enkele richtprijzen:

 • Droge, dunne vloerverwarming: € 35 à € 75 per , excl. btw, plaatsing & eindvloer
 • Natte, dunne vloerverwarming: € 30 à € 50 per excl. btw, plaatsing & eindvloer

LET OP: de bovengenoemde prijzen zijn slechts een indicatie. Je mag ook de plaatsingskosten, voorbereidende werken, een thermostaat, … niet uit het oog verliezen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen per vakman. Wil je gericht prijzen voor dunne vloerverwarming, voorstellen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Verbruik dunne vloerverwarming

Veel factoren spelen een rol bij het verbruik van dunne vloerverwarming: het type dunne vloerverwarming, de oppervlakte van de ruimte, vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming, de isolatie van je woning, …

Het verbruik van vloerverwarming met een lage opbouw zal ongeveer gelijklopen met het verbruik van traditionele vloerverwarming. Er zit namelijk niet zoveel verschil in de werking van het systeem. Dankzij de goede warmteverdeling heb je met vloerverwarming wel een iets hoger rendement in vergelijking met andere verwarmingstoestellen zoals bv. radiatoren. Het lage verbruik heeft voornamelijk te maken met de warmtebeleving van de gebruiker. Doordat je sneller een comfortabel warmtegevoel krijgt, zet je de thermostaat al snel een paar graden lager.

 

Mogelijke afwerkingsvloeren

Voor de afwerking van jouw vloer zijn de mogelijkheden ruim. Zorg er wel goed voor dat je een materiaal kiest dat goed warmte geleidt en hittebestendig is. Tegels zijn hiervoor de beste optie. Ook met gietvloeren, pvc- en andere kunstvloeren krijg je een uitstekend resultaat. Hoewel houten vloeren in combinatie met vloerverwarming vaak worden afgeraden, is het zeker mogelijk.

TIP: kies eerst jouw vloerverwarming en dan pas het type vloerbedekking. Dan kan je in samenspraak met jouw plaatser de meest geschikte vloerafwerking kiezen. Ontvang vrijblijvend offertes met behulp van onze offertedienst. Start hier jouw aanvraag.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs