Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming renovatie

In de meeste gevallen wordt voor vloerverwarming gekozen bij een nieuwbouw. Er bestaan heel wat vooroordelen en assumpties dat je voor vloerverwarming altijd een hele dikke laag nodig hebt voor dat die enigszins kan werken. Tegenwoordig zijn er heel wat systemen op de markt waarbij je slechts een hoogte van 15 mm nodig hebt, waardoor je gespaard blijft van grote breekwerken. In dit artikel bespreken we waarmee je rekening moet houden en voor welk type vloerverwarming je het best kiest als je vloerverwarming wilt aanleggen bij renovatiewerken.

 

Droog of nat bij vloerverwarming renovatie?

Het belangrijkste eerst: welk type vloerverwarming kies je het best bij renovatiewerken? De goedkoopste vloerverwarming is de natte vloerverwarming. Het probleem met deze verwarming is dat deze werkt met dikke buizen die op een isolerende drager worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke dikte van deze vloerverwarming vrij dik is in vergelijking met de elektrische variant. De droge vloerverwarming moet praktisch alleen nog maar op de vloer worden gelegd met een afdekplaat en het hele proces is klaar. Let wel op dat warmwater vloerverwarming veel goedkoper is dan de elektrische variant.

 

Waarmee rekening houden?

Het leggen van vloerverwarming bij een reeds bestaande woning kan gepaard gaan met enkele moeilijkheden. Het is daarom erg belangrijk dat je op voorhand bepaalde zaken opmeet en uitmeet.

 

Dikte van vloer

De opbouwhoogte van de vloer is van cruciaal belang bij een renovatieproject. De buizen of vloerverwarmingsmatjes zijn maar 1,5 cm dik, maar er moet ook nog rekening worden gehouden met de chape en de vloerbedekking die daarover wordt geplaatst. De chapelaag mag niet te dik zijn (anders duurt het verwarmen veel te lang.), maar ook niet te dun (anders kan de vloer breken door de uitzetting van de verwarming.)

Meestal wordt aangeraden om een chapelaag te kiezen die tussen 4 en 8 cm ligt. Daarboven komt nog een isolatielaag van minstens 4 cm. Kies dus zeker voor een opbouwhoogte tussen 12 en 15 centimeter om zeker van te zijn dat de vloerverwarming optimaal werkt.

Plafond, trap, ramen en deuren

Doordat de vloer wordt opgehoofd bij vloerverwarming kunnen niveauverschillen ontstaan en zou je deur weleens kunnen gaan knellen of niet meer passen. Datzelfde geldt ook voor je ramen. Trap en plafond zijn minder grote problemen, maar bedenk wel dat je nog een degelijke hoogte voor het plafond overhoudt.

 

Nog belangrijk om weten

Nog enkele zaken die wellicht handig zijn om te weten bij het aanleggen van nieuwe vloerverwarming:

Als vloerbedekking kies je het best voor keramische tegels. Je hebt natuurlijk ook de andere mogelijkheden, maar het probleem is dat de meeste andere materialen wel een ontkoppelingsmat of meer isolatie nodig hebben waardoor de hoogte van de vloerverwarming weer aanzienlijk zal worden verhoogd.

Leg alleen vloerverwarming in kamers waar het noodzakelijk is. De kostprijs van vloerverwarming en het ongemak tijdens de breekwerken zijn niet verantwoordt als je de vloerverwarming laat aanleggen in een kamertje die je nauwelijks gebruikt.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs