Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste vloer voor vloerverwarming

Wil je vloerverwarming laten leggen als hoofd- of bijverwarming? Dan is ook de keuze voor je eindvloer van groot belang. Voor een optimaal rendement en maximale energiezuinigheid van je vloerverwarming heb je een vloerafwerking met een lage warmteweerstand nodig. Maar wat is nu de beste vloer voor vloerverwarming? Hieronder zetten we enkele geschikte opties op een rij!

Ga snel naar:
OPTIE 1: een tegelvloer voor vloerverwarming
OPTIE 2: een gietvloer voor vloerverwarming
OPTIE 3: een betonvloer voor vloerverwarming
OPTIE 4: een vinylvloer voor vloerverwarming
CONCLUSIE: wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

Vraag gratis advies aan een expert in vloerverwarming!

 

 

Hoe kies ik de beste vloer voor vloerverwarming?

Niet alle vloerbedekkingen zijn even geschikt voor vloerverwarming. Zo zijn parket, laminaat en tapijt wel mogelijk in combinatie met deze lage temperatuurverwarming, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Waarom is de ene vloerafwerking nu beter geschikt dan de andere? De volgende factoren bepalen hoe ideaal een vloerbedekking is in combinatie met vloerverwarming:

  • Warmteweerstand: in combinatie met vloerverwarming is een vloerbedekking met een zo laag mogelijke warmteweerstand ideaal. Hout isoleert bv. goed en heeft een hogere warmteweerstand dan tegels, beton, … Daarom zijn bepaalde houtsoorten minder geschikt voor vloerverwarming.
  • Thermische geleidbaarheid: deze term slaat op hoe snel de opgewekte warmte zich over het vloeroppervlak verspreidt. Hoe beter de thermische geleidbaarheid, hoe sneller en gelijkmatiger de afgifte van de warmte is. En hoe energiezuiniger je vloerverwarming werkt uiteraard.
  • Maximale warmte-afgifte: bepaalde vloerbedekkingen hebben een beperking van de toptemperatuur. Zo kan je vloertegels verwarmen tot 29 graden Celsius of meer, maar hout, laminaat en linoleum vallen maximaal tot 27 graden Celsius te verwarmen. Het is essentieel dat de warmte-afgifte van de vloerbedekking groter is dan het warmteverlies in de ruimte.
  • Krimp- en uitzetspanningen: bepaalde vloerafwerkingen zijn gevoelig voor krimp- en uitzetspanningen door het opwarmen en afkoelen van het materiaal. Daarom zijn uitzetvoegen bij vloertegels zo belangrijk. Ook hout kan uitzetten of krimpen door temperatuurverschillen. Niet elk type parket is dan ook geschikt voor vloerverwarming.

Zeker zijn van de beste vloer op je vloerverwarming? Een expert in vloerverwarming geeft je graag advies op maat. Na het leggen van je vloerverwarming ben je dan zeker van de meest geschikte eindvloer. Kom nu gratis in contact met specialisten in vloerverwarming!

 

OPTIE 1: een tegelvloer voor vloerverwarming

beste vloer voor vloerverwarming

Stenen tegels zijn misschien wel de meest geschikte vloer voor vloerverwarming. De warmte van de buizen of elektrische draden gaat snel naar het vloeroppervlak en bovendien houden vloertegels die opgewekte warmte ook lang vast. Ten slotte hebben ze ook een toptemperatuur tot 29 graden Celsius en meer, waarmee ze beter scoren dan andere eindvloeren.

De beste vloertegels voor vloerverwarming? Dat zijn er uit natuursteen of keramiek. Idealiter kies je voor geen al te grote, dunne vloertegels in een lichtere kleur. Bij grote, zwarte tegels is het risico op barsten iets groter. Ook uitzetvoegen zijn belangrijk om scheurtjes door uitzet- en krimpspanningen te vermijden.

Vloerverwarming laten leggen met een tegelvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

OPTIE 2: een gietvloer voor vloerverwarming

beste vloer bij vloerverwarming

Ga je liever voor een strakke, naadloze vloerafwerking en is je opbouwhoogte beperkt? In dat geval is de beste vloer op vloerverwarming een gietvloer. Let wel op: niet elk type is even geschikt. Zo kan een epoxy vloer moeilijk krimp- en uitzetspanningen opvangen. Een cementgebonden gietvloer kan dan weer wel, maar de geschiktheid hangt af van de samenstelling van de mortel.

Welke gietvloer is dan wel ideaal? Dat is overduidelijk een kunststof gietvloer op basis van polyurethaan (PU). Zo’n vloerafwerking is namelijk erg dun (2 à 3 mm) en ook elastisch. Zo loop je geen enkel risico op scheurvorming door de temperatuurverschillen.

Vloerverwarming laten leggen met een gietvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

OPTIE 3: een betonvloer voor vloerverwarming

beste vloer met vloerverwarming

Gaat het om een nieuwbouw of grondige vloerrenovatie? Dan heb je misschien wel voldoende opbouwhoogte om vloerverwarming te combineren met een betonvloer. Let wel: in combinatie met vloerverwarming moet een massieve, gepolierde betonvloer minstens 10 cm dik zijn. Dat is essentieel om het risico op scheurvorming te beperken. Ook een goede wapening met 2 betonnetten is aangewezen.

Bij een correcte plaatsing is gepolierde beton een uitstekende eindvloer voor vloerverwarming. Beton geleidt de opgewekte warmte namelijk erg goed. Bovendien zitten de verwarmingsbuizen ook rechtstreeks in het beton (natte vloerverwarming), waardoor die warmte zich gelijkmatig en vlot kan verspreiden.

Vloerverwarming laten leggen met een betonvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

OPTIE 4: een vinylvloer voor vloerverwarming

beste vloer vloerverwarming

Ook zachte, kunststof vloerbedekkingen als vinyl, PVC, … zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming. Ze zijn relatief dun, hebben een lage warmteweerstand en geleiden de warmte ook makkelijk. Je moet dus niet lang wachten vooraleer je vloer een aangename warmte heeft. Let wel op: de toptemperatuur van vinyl- en PVC-vloeren is beperkt tot 27 graden Celsius. Daardoor is zo’n vloerafwerking minder aangeraden in slecht geïsoleerde ruimtes met behoorlijk wat warmteverlies.

BELANGRIJK: zachte vloeren uit vinyl of PVC zijn budgetvriendelijk, maar het is wel belangrijk om te investeren in kwaliteit. Vooral de toplaag bepaalt de kwaliteit van zo’n geluiddempende, kunststof vloerafwerking. Ga dus zeker voor een type vloer met een voldoende dikke toplaag. Zo geniet je jarenlang van je vloerverwarming op je kunststof vloer.

Vloerverwarming laten leggen met een vinylvloer? Kom nu gratis in contact met experts in je buurt!

 

CONCLUSIE: wat is de beste vloer op vloerverwarming?

Er is niet zoiets als dé beste vloer voor vloerverwarming. Zowel tegel-, giet-, beton- als vinylvloeren zijn ideaal in combinatie met deze vorm van lage temperatuurverwarming. Alleen bij houten vloeren en tapijt moet je rekening houden met bepaalde aandachtspunten om een lager rendement te voorkomen. Maar hoe kies je nu de beste vloer bij vloerverwarming? Die keuze zal onder meer afhangen van…

 

  • Budget: je vloerverwarming vergt uiteraard al een behoorlijk budget. Wil je daarom de kosten voor je vloerafwerking binnen de perken houden? Dan is een vinylvloer een uitstekende optie. Wil je graag iets meer investeren voor jouw gedroomde vloerafwerking? Dan kan je ook gaan voor een kunststof gietvloer, prachtig keramisch parket, …
  • Persoonlijke smaak: uiteraard hangt veel ook af van je persoonlijke wensen en smaak. Wil je graag een naadloze eindvloer of niet? Hou je van de industriële look van beton of zoek je iets met een warmere uitstraling? Verkies je natuursteen of keramiek? Voor elke woning en elke stijl is er een ideale vloer voor vloerverwarming te vinden.
  • Opbouwhoogte: zeker bij een vloerrenovatie is de opbouwhoogte 1 van de belangrijkste aandachtspunten. Bij gepolierde beton met vloerverwarming moet je bv. rekening houden met een dikte van 10 à 18 cm. Terwijl een polyurethaan gietvloer slechts 2 à 3 mm dik is. Een expert in vloerverwarming geeft je graag meer uitleg over de opbouw van je vloerpakket en hoeveel ruimte je hebt voor je eindvloer.
  • Aandachtspunten: elk type eindvloer heeft zijn aandachtspunten bij de plaatsing. Zo zijn uitzetvoegen erg belangrijk bij een tegelvloer. Bij een gietvloer met cement moet een plaatser dan weer goed rekening houden met de samenstelling van de mortel. Ga je toch liever voor hout? Dan moet een vakspecialist goed kijken naar het type hout, het vochtgehalte, … Ook dergelijke factoren kunnen je keuze voor een bepaald type vloer bepalen.

 

De juiste keuze? Vraag gratis advies aan een expert in vloerverwarming!

Een specialist in vloerverwarming legt niet alleen je vloerverwarming zelf. Je kan ook op zo’n installateur rekenen voor gericht advies over het meest geschikte type vloerverwarming, de afstand tussen de verwarmingsbuizen, de capaciteit van het systeem én dus ook de beste eindvloer voor jouw project. Die samenwerking met een ervaren expert levert je gegarandeerd het gedroomde eindresultaat op!

Op zoek naar een expert in vloerverwarming? Die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande formulier invullen:

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs