Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood vloerverwarming

Er zijn verschillende manieren van vloerverwarming mogelijk. De meest bekende vorm van vloerverwarming is die met warm water. Een van de nieuwste technieken op het gebied van vloerverwarming is verwarming door middel van infraroodstraling. In dit artikel gaan we in op wat deze manier van vloerverwarming precies inhoudt, wat de voor- en de nadelen zijn, hoe infrarood vloerverwarming aangelegd moet worden en wat de prijzen zijn.

 

Wat is vloerverwarming?

In de koude maanden van het jaar is het nodig om je huis te verwarmen. In de meeste huishoudens gebeurt dat door middel van centrale verwarming of kachels. Het nadeel van deze manieren van verwarmen is dat de warmte niet altijd even goed verdeeld wordt over de ruimte. Dit probleem kun je oplossen door vloerverwarming.

Zoals de naam al zegt, wordt bij vloerverwarming de gehele vloer verwarmd en hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verspreid door de ruimte. Een ruimte die voorzien is van vloerverwarming is dus overal even warm. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming en één daarvan is de infrarood vloerverwarming. 

infrarood vloerverwarming

 

Wat is infrarood vloerverwarming?

Bij infrarood vloerverwarming worden er onder de vloer zogenaamde infraroodmatten gelegd. Deze matten zorgen ervoor dat de warmte zich gelijkmatig verspreid over het oppervlak. We noemen dit een “droge” manier van vloerverwarming. Deze manier staat in tegenstelling tot “natte” vloerverwarming, waarbij de vloer verwarmd wordt door warm water.

 

 

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

Bij infrarood vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van een geavanceerde techniek, daarom zullen we het zo eenvoudig mogelijk uitleggen. De infraroodmatten bestaan meestal uit carbondoek (een koolstofvezel). Door dit doek wordt elektriciteit geleid om infraroodstraling op te wekken. Het carbondoek wordt omhuld door twee lagen PE- folie. Omdat deze folie erg dun is (0,3 mm), dient er nog een extra isolatielaag te worden aangebracht onder de infrarood vloermatten.

Het bijzondere aan infrarood vloerverwarming is dat ook de objecten in de leefruimte (de meubels bijvoorbeeld) de functie van verwarmingsbron gaan vervullen. Dit komt door de veel betere warmteverdeling in de ruimte.

 

De warmteverdeling

Traditionele radiatoren verwarmen voornamelijk de lucht. Het nadeel hiervan is dat de temperatuur op bepaalde hoogtes van elkaar verschilt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat als je een aangename temperatuur in de kamer wilt, het op de vloer van de kamer achttien graden is, terwijl het bij het plafond 26 graden is. Dit heeft te maken met het feit dat warme lucht opstijgt.

Infraroodstraling verwarmt de objecten die zich in de ruimte bevinden, bijvoorbeeld de meubels. Deze stralen de warmte ook weer af en hierdoor krijg je een hele gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte. Een kamer die verwarmd wordt door infrarood vloerverwarming zal overal ongeveer even warm zijn. Het is wel zo dat om deze gelijkmatige verdeling te krijgen er minstens tachtig procent van de vloeroppervlakte bedekt moet zijn met infraroodmatten.

 

 

Voordelen van infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming heeft veel voordelen. We zetten ze hier even op een rijtje:

 • Het wordt sneller warm in de kamer:

De infraroodmatten geven heel snel warmte af en hebben een hoog vermogen (160 Watt per vierkante meter. Hierdoor kan het dus relatief snel warm worden in een kamer.

 • Geen onnodig lawaai

Infrarood vloerverwarming is geluidloos. Je hebt dus geen last meer van borrelende radiatoren en dergelijke.

 • Je ervaart een behaaglijke warmte

Infrarood vloerverwarming wordt door veel mensen als bijzonder aangenaam ervaren. Dit komt, omdat er sprake is van stralingswarmte. Stralingswarmte van infrarood vloerverwarming geeft hetzelfde (aangename) effect als de zon die objecten in huis verwarmt.

 • Geschikt voor alle soorten vloeren

In tegenstelling tot vloerverwarming door middel van warm water, is infrarood vloerverwarming geschikt voor alle soorten vloeren. Of je nu parket, hout, laminaat of tapijt hebt. In principe zijn alle soorten vloeren geschikt.

 

Nadeel van infrarood vloerverwarming

Bij oppervlakken kleiner dan tien vierkante meter is infrarood vloerverwarming zuiniger dan welke andere vorm van verwarming. Als het echter om grotere oppervlakken gaat (bijvoorbeeld een kamer met een oppervlakte van zestig vierkante meter) dan heb je veel energie nodig om de hele ruimte te verwarmen. In dat geval ben je niet (veel) goedkoper uit dan een andere vorm van verwarming.

 

leggen infrarood vloerverwarming

 

Factoren die van invloed zijn op de prijs van infrarood vloerverwarming

Het is erg moeilijk om een exacte prijs te geven. De prijs is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. We zetten deze even op een rijtje:

 • De grootte van de ruimte: hoe groter het oppervlak, hoe duurder de vloerverwarming wordt.
 • De meterkast: omdat er meer elektriciteit wordt gevraagd, kan het zijn dat er een groep bij moet in de meterkast.
 • De geschiktheid van de vloer: is de vloer geschikt voor het leggen van vloerverwarming, of moet deze bijvoorbeeld nog geëgaliseerd worden?
 • Gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming of als hoofdverwarming? Als je bijvoorbeeld alleen een bepaald deel van de kamer wil verwarmen, ben je minder vloermatten nodig dan als je de hele oppervlakte gebruikt.

 

 

De prijs van infrarood vloerverwarming

 • De prijs van infrarood vloermatten is ongeveer vijftig tot vijfenzeventig euro per vierkante meter.
 • De vloer heeft extra isolatie nodig. Dit kost tien tot vijftien euro per vierkante meter.
 • Een thermostaat heb je ook nodig. Deze kost 150 tot 200 euro.
 • Eventuele montagekosten. Deze verschillen per leverancier, maar je mag ervan uit gaan dat je zeker 45 euro per uur kwijt bent voor het leggen van de vloerverwarming.
 • Wil je een exact prijsbestek van alle kosten? Vraag dan een gratis offerte aan bij meerdere installateurs tegelijk. Dat kan volledig gratis en vrijblijvend op deze pagina.

 

Prijsvoorbeeld voor het aanleggen van infrarood vloerverwarming

Stel je hebt een kamer van vijftig vierkante meter. De kosten voor het aanleggen van vloerverwarming zijn dan (minstens):

 • Vloermatten: vijftig vierkante meter keer vijftig euro: € 2500,-
 • Isolatie: vijftig vierkante meter keer tien euro: €   500,-
 • Thermostaat: €   150,-
 • Montage: € 1000,-
 • Totaal   € 4150,-

Alle prijzen zijn inclusief btw. In dit voorbeeld gaat het natuurlijk om een indicatie. De gegeven prijzen zijn richtprijzen, de actuele prijzen kunnen hiervan afwijken. Vraag een gratis offerte aan om exacte prijzen te weten te komen.

 

 

Infrarood vloerverwarming leggen

Het zelf leggen van infrarood matten is een moeilijke, maar zeker geen onmogelijke opgave. Als je zelf geen handige klusser bent, is het verstandig om er niet aan te beginnen en dit werk over te laten aan de vakman. Ben je wel handig? Dan kun je overwegen om zelf de vloerverwarming aan te gaan leggen. Hiermee bespaar je (hoge) montagekosten.

1. Begin met het leggen van de isolatielaag. Het is belangrijk dat je altijd een reflecterende toplaag (goud- of zilverkleurig) neemt. Hierdoor richt de infraroodstraling zich omhoog.

2. Leg over de isolatielaag de infraroodmatten. Denk erom dat je de aansluitdraden zo dicht mogelijk bij de plek waar de thermostaat komt, legt. De matten mogen elkaar niet overlappen en/ of gevouwen worden.

3. Maak de matten door middel van tape aan elkaar en aan de vloer vast, zodat ze goed blijven liggen.

4. Indien nodig verleng je de elektrische draden, zodat ze allemaal op een plek uitkomen.

5. Plaats de sensor van de thermostaat. De sensor plaats je tussen de isolatielaag en de vloermatten. De sensor kan maximaal drie meter van de thermostaat komen te liggen.

6. Dek alles af met een damp remmende folie.

7. Sluit de thermostaat aan. In de meeste gevallen is deze voorzien aan een aansluit set. Hiermee lukt het zeker om de draden op de thermostaat aan te sluiten.

8. Als de thermostaat is aangesloten, test je even of alle matten warm worden.

9. Als alle matten warm worden, schakel je de thermostaat weer uit en kun je de eigenlijke vloer (parket, laminaat enzovoort) plaatsen.

 

 

Verbruik infrarood vloerverwarming

Op de infrarood vloermatten staat een wattage aangegeven. Een veel voorkomend wattage is 160 Watt per vierkante meter. Dit houdt in dat je per vierkante meter 0,16 kilowattuur (kWh) per uur verbruikt. Hoe langer je de vloerverwarming aan hebt staan, hoe hoger het verbruik en hoe meer kosten je hebt. Het is dus erg lastig om aan te geven hoeveel het verbruik is, aangezien dit verschilt per gezin.

Voorbeeld verbruik infrarood vloerverwarming

We proberen een indicatie te geven van het gemiddeld verbruik van infrarood vloerverwarming. In dit voorbeeld gaan we uit van een gezin met tien vierkante meter vloerverwarming. We gaan ervan uit dat dit gezin de vloerverwarming in het voor- en najaar twee uur per dag aan heeft en in de winter vijf uur. Het verbruik is dan:

 • Voor- en najaar: 180 dagen, keer twee uur, keer 1,6 kWh = 576 kWh
 • Winter: 90 dagen, keer vijf uur, keer 1,6 kWh = 720 kWh

Het totale verbruik is 1296 kWh. Bij een elektriciteitsprijs van 0,21 euro, ben je 270 euro per jaar kwijt. Dit bedrag moet je verrekenen met het bedrag dat je anders aan aardgas kwijt geweest zou zijn, om te zien hoeveel voordeel het je daadwerkelijk oplevert.

 

 

Infrarood vloerverwarming in de badkamer

Het leggen van infrarood vloerverwarming in de badkamer is niet mogelijk, omdat er (te) veel vocht in deze ruimte aanwezig is. In dat geval zou je kunnen overwegen om elektrische vloerverwarming te nemen. Ook een mogelijkheid is het aanbrengen van infraroodpanelen aan de wanden van de badkamer.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs