Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmwater vloerverwarming

Bij het natte vloerverwarming systeem is er maar één mogelijkheid, in tegenstelling tot de drie mogelijkheden bij de elektrische verwarming om de leidingen te leggen.

De enige mogelijkheden bij warmwater vloerverwarming zijn de vloerverwarmingsbuizen. Onder deze buizen zijn er echter wel weer verschillende mogelijkheden. De meest aangewende varianten zijn de PEX buizen, de PE-RT buizen en de Meerlagenbuis

warmwater vloerverwarming

 

De PEX buizen zijn in vele verschillende vormen beschikbaar. Deze buizen zijn aangeraden voor warmwater vloerverwarming omdat ze temperaturen kunnen verdragen van 90°C, tot maximaal 110°C, temperaturen die hoog boven de gemiddelde temperatuur die vloerverwarming bereikt liggen. Deze soort buis is vaak van een hogere kwaliteit en heeft ook een hogere duuzaamheid. Deze buizen zijn vaak duurder.

De PE-RT buizen zijn de tweede categorie buizen die vaak worden aangewend voor warmwater vloerverwarming.
Deze buissoort is bestand tegen temperaturen tot zo’n 60°C.

De compositiebuizen, meerlagenbuizen, multybuis of Aluminium kunststof buizen (AKB) betekenen allemaal hetzelfde, namelijk de derde categorie van vloerverwarmingsbuizen. Deze buizen zijn opgebouwd uit ten minste drie lagen. De eerste laag is een laag van kunststof, de middenste laag van aluminium en de buitenlaag van kunststof. Een typisch kenmerk voor deze soort buis is dat er vrijwel geen uitzetting plaatsvindt bij temperatuurswijzigingen.

 

Hoe werkt warmwater vloerverwarming?

Bij warmwater vloerverwarming of centrale vloerverwarming wordt de vloer verwarmt door warm water die door de verwarmingsbuizen loopt en wordt opgewarmd door de cv-ketel. Dit warme water wordt door een verdeler in de buizen gepompt. De opgewekte warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de vloer.

Warmwater vloerverwarming verschilt van de traditionele verwarmingsmogelijkheden, doordat het niet de lucht verwarmt, maar geleidelijk de vloer. Hierdoor wordt een geleidelijkere, aangenamere warmte aan de ruimte gegeven. Wil je alles te weten komen over CV? Klik dan hier voor meer info over centrale verwarming!

vloerverwarming warm water

 

Kostprijs warmwater vloerverwarming

De prijs van centrale vloerverwarming hangt af van de volgende zaken:

  • Soort verwarmingsbuizen:

De kwaliteit en prijs van de buizen van minst kwalitatief/ minst duur naar meest kwalitatief/ duurst: PE-RT < PEX < ALPEX.
De prijzen worden per meter berekend en kosten vaak tussen 1 à 2 euro, afhankelijk van het type buis.

  • Buisafstand:

Om je warmwater vloerverwarming efficiënt te maken, is het aangeraden een bepaalde afstand tussen de buizen leeg te laten. Een systeem waar de onderlinge draadafstand bvb 10 cm is, zal minder duur zijn dan een systeem waar de buizen om de 5 cm liggen. Echter, de opwarmsnelheid van dit laatste systeem en de warmtespreiding zal sneller en hoger zijn. Dit duurdere systeem zal uiteindelijk beter presteren en minder energie verbruiken, wat dus op lange termijn een uitsparing betekent.

  • Plaatsingskosten warmwater vloerverwarming

De grootste kost zal waarschijnlijk liggen bij het, al dan niet, zelf plaatsen van dit verwarmingssysteem. Indien je meer info wilt over hoe je zelf een cv vloerverwarming moet aansluiten; kijk dan zeker eens naar de rubriek: ‘vloerverwarming leggen‘.

Reken er wel op dat de vloerverwarming goedkoper zal uitvallen, indien je kiest om te werken met centrale verwarming. Het is mogelijk dat vloerverwarming, aangesloten op een elektrische boiler, goedkoper is bij de aanleg, maar veel duurder uitkomt bij het gebruik van de vloerverwarming. Het is wel belangrijk altijd beroep te doen op een gespecialiseerd persoon indien je geen of onvoldoende ervaring hebt in het plaatsen van kabels, of het aansluiten van kabels op je cv-ketel, etc.

Voor een exacte prijs op jouw wensen te plakken kan je altijd beroep doen op onze gratis en vrijblijvende offertedienst met meerdere installateurs en bespaar zo tot 30%.

centrale vloerverwarming

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs