Elektrische vloerverwarming

elektrische vloerverwarming

Naast warmwater vloerverwarming bestaat ook de minder gebruikte elektrische vloerverwarming, ook bekend onder ‘het droge systeem’.

Er zijn drie manieren waarop elektrische vloerverwarming kan worden aangebracht. Via: verwarmingsmatten, verwarmingskabels en via geleidende folie.
Dit type vloerverwarming is het eenvoudigst om zelf te leggen.

 

 


De verwarmingsmatten zijn speciale matten voor elektrische vloerverwarming, waarop reeds verwarmingskabels zijn aangebracht. Ze worden meestal rechtstreeks onder de vloer geplaatst.
De verwarmingskabels zijn dunne kabels (van 5 tot 8mm dikte) die rechtstreeks in de vloer worden vastgelegd.
Geleidende vloerverwarmingsfolie wordt gebruikt om onder laminaat of tapijt te leggen. Belangrijk om te weten is dat deze folie geen aarding heeft. Deze variant van elektrische vloerverwarming zorgt ervoor dat de folie met een lage spanning kan worden verwarmd, zodat er geen schade aan je laminaat of tapijt kan worden aangericht door een te hoge spanning.

 

vloerverwarmingsmatten
vloerverwamingskabel
vloerverwarmingsfolie
Vloerverwarmingsmat
Vloerverwarmingskabels
Vloerverwarmingsfolie

 

 

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

werking elektrische vloerverwarmingHet droog vloerverwarming systeem werkt gelijkaardig als de gewone elektrische verwarming. Ieder elektrisch vloerverwarmingssysteem wordt apart aangesloten met een zekering op het huiselijke net.
De elektrische verwarming zet elektriciteit om in warmte door ze door een weerstand te laten stromen. Die warmte wordt dan geleidelijk aan de ruimte afgegeven.

 

Kosten van elektrische vloerverwarming

De kostprijs van het aanleggen van elektrische vloerverwarming is aanzienlijk goedkoperdan de aanlegprijs van de warmwater vloerverwarming.
Dit onder andere doordat het niet noodzakelijk is dat men de gehele vloer open breekt. Ten tweede moet elektrische vloerverwarming ook niet zo diep worden geïnstalleerd als de warmwater vloerverwarming!

Kostprijs van de verschillende materialen
In de volgende tabel zie je een vergelijking van de gemiddelde prijzen van elektrische vloerverwarming volgens soort, zonder andere materialen bijgerekend.

VerwarmingsmatVerwarmingskabels (in m)Verwarmingsfolie
1 m²± € 255,00± € 220,00± € 100,0
2 m²± € 290,00± € 360,000± € 140,0
5 m²± € 510,00± € 425,00± € 270,00
8 m²± € 685,00± € 575,00± € 400,0
10 m²± € 825,00± € 640,00± € 475,00
15 m²± € 1110,00± € 700,00± € 655,00
20 m²± € 1250,00± € 880,00± € 915,0
25 m²± € 1350,00± € 1050,00± € 1100,0


*Gebaseerd op de goedkoopste leveranciers*

Vergeet ook niet dat je betaalt voor elektrische verwarming! Deze prijzen kunnen hoog oplopen, aangezien de kosten van elektriciteit tegenwoordig alsmaar duurder worden.
Een mogelijke oplossing voor deze dure kosten te omzeilen is gebruik maken van zonnepanelen! Zonnepanelen zijn duur in aakoop, maar door allerlei subsidies en natuurlijk de gratis opgewekte elektriciteit vorder je deze kosten zeer snel terug.

Kostprijs van de plaatsing

Daarnaast komt natuurlijk ook vaak nog de kost van de plaatsing bovenop de aankoop van de materialen. Enerzijds hebben we de prijzen voor het leggen van verwarmingsmatten en anderzijds de prijs voor het infrezen van de verwarmingskabels. Ook van belang is of je deze elektrische vloerverwarming gebruikt als hoofdverwarming of alsbijverwarming.
De kostprijs van het leggen van verwarmingsmatten hangt natuurlijk ook weer af van de hoeveelheid vierkante meters die je wilt bedekken met vloerbedekking.

Natuurlijk kan je ook altijd zelf je vloerverwarming plaatsen! Kijk daarom zeker eens naar de rubriek: Vloerverwarming leggen