Vloerverwarming warmtepomp

vloerverwarming warmtepompEen derde, veelgebruikte variant van vloerverwarming, is vloerverwarming uit warmtepompen. Een warmtepomp is een pomp die met warmte uit de buitenlucht of uit de grond warmte energie opwekt. Door druk op dit water of lucht, wordt er warmte opgewekt en wordt deze warmte vervolgens afgegeven aan de vloerverwarming. Er bestaan heel wat verschillende systemen die werken met de warmtepomp. Hieronder telkens een korte omschrijving van de werking van de verschillende mogelijkheden om je vloerverwarming uit te rusten met warmtepompen.

 

Vloerverwarming warmtepompen op grondwater

Deze verwarming werkt met grondwater. Een net van allerlei buizen wordt onder de grond aangebracht. Door deze buizen zal koud water naar beneden lopen. Dit koude water wordt vervolgens opgewarmd door de druk en warmte van de ondergrond.
Het opgewarmde water wordt vervolgens door de warmtepompen in het vloerverwarmingssysteem gepompd.

Vloerverwarming warmtepompen water-water systeem

Ook bij dit systeem werk je met grondwater. Doch is dit systeem enigszins anders.
Er worden twee putten in de grond geboord. Uit een pomp halen de warmtepompen koud water en verhitten dit. Nadien wordt het afgekoelde water in de andere put geloosd.
Een groot pluspunt aan dit systeem is dat je vloer niet alleen kan opwarmen, maar dat je ook over een afkoelingssysteem in je vloer beschikt!
Vloerverwarming én vloerafkoeling in een!

 

vloerverwarming warmtepomp water water

Vloerverwarming warmtepompen op lucht

Hier wordt alle warmte uit de buitenlucht gehaald via een ventilator en afgegeven aan het water in de warmtepomp. Een voordeel aan dit systeem is de lagere kostprijs, een nadeel is echter dat je in koude periodes bijverwarming zal nodig hebben.

Optimale warmtepompen bij vloerverwarming

Om vloerverwarming met warmtepompen ideaal te laten werken zorg je het best dat je huis reeds voldoende isgeïsoleerd. Zo kan de warmte geen kant meer op en zit je altijd in een prettige omgeving!

Zeker niet onbelangrijk is de soort grond waarop je huis is gebouwd. Zo is het afgeraden om op zanderige ondergronden te werken met warmtepompen, aangezien deze in vergelijking met leemachtige gronden tot twee maal slechter opwarmen.

Naast vloerverwarming kan je warmtepompen ook in de centrale verwarming of andere verwarmingsmogelijkheden integreren, maar het is bewezen dat de meest renderende optie vloerverwarming is!

 

warmtepomp vloerverwarming prijs

Prijs warmtepompen

Zoals eerder al werd vermeldt, zijn er heel wat verschillende systemen om warmtepompen te installeren.
Voor de eerste mogelijkheid, grondwater systeem, betaal je toch wel €12.500,00. Deze prijs is natuurlijk sterk afhankelijk van de boringen die moeten worden uitgevoerd.

Het water-water systeem heeft een gelijkaardige prijs en kan makkelijk oplopen tot €20.000,00.

De warmtepompen die water opwarmen via ventilatie kosten het minst van allemaal. Reken op een kostenplaatje van zo’n €6500,00. Een heel groot verschil, zoals je ziet! Echter mag je niet vergeten dat deze vorm van verwarming vaak onvoldoende verwarmt in koude periodes.