Vloerverwarming inslijpen

Vloerverwarming inslijpenEen vaak gebruikte methode om natte vloerverwarming aan te leggen is het inslijpen van vloerverwarming.
In een reeds bestaande cementvloer worden gleuven, sleuven of frezen gemaakt in een bepaald patroon. (Meestal slakkenpatroon, zie vloerverwarming leggen.) Vervolgens worden in deze zorgvuldig gemaakte frezen kunststof leidingen gelegd waar het warme water door zal stromen.

 

 

Hoe gebeurt de aansluiting?

vloerverwarming inslijpenDe kunststof leiding wordt simpel aangesloten op de verdeelunit.
Een verdeelunit (ook bekend als regelunit) is een beetje de ‘tussenpersoon’ tussen het centrale verwarmingssysteem en de vloerverwarming.
Via een pomp wordt het warme water in de leidingen gestuwd. Om te voorkomen dat dat water te warm wordt, wordt ook gebruik gemaakt van een thermostaatkraan. Die zorgt er voor dat het water nooit te warm wordt en dat de vloerverwarming altijd op de juiste temperatuur blijft.

 

Via een speciale machine worden sleuven van zo’n 17-20 mm diep gemaakt in een reeds bestaande dekvloer. De sleuven vormen dan een slakkenhuispatroon en elke gleuf ligt op ongeveer 10 tot 15 centimeter afstand van de volgende gleuf.
De plastic slangen waar het water door loopt zijn ongeveer 14 mm dik.

 

Wanneer is infrezen mogelijk en wanneer niet?

Vloerverwarming infrezen is niet altijd mogelijk.

Vloerverwarming inslijpen gaat NIET

 • Als er geen cementvloer of anhydrietvloer ligt.
 • In een betonvloer of een (bestaande) tegelvloer (UITZONDERING: harde tegelvloer).

 

Voor- en nadelen van vloerverwarming inslijpen

Voordelen

 • Nadat de inslijpwerken zijn uitgevoerd kan alles worden geïnstalleerd. Op diezelfde dag kan alles nog worden afgewerkt.
 • De werkvloer moet niet worden verhoogd, in tegenstelling tot de meeste andere aanleg mogelijkheden.
 • Doordat de frees traag werkt hoef je je geen zorgen te maken over stof. Na afloop kan je alles mooi opzuigen met de stofzuiger. Bij sommige machines kan je zelf een stofzuiger aan de machine hangen, vloerverwarming inslijpen of vloerverwarming infrezenzodat het stof meteen weg is.

 

Nadelen

 • De dikte van de buizen is gering, waardoor de vloerverwarming minder snel opwarmt als andere aansluitingen op de centrale verwarming.
 • Doordat de buizen aan de oppervlakte liggen, zonder isolatie, is de warmtestraling minder hoog dan andere types vloerverwarming. Veel van de warmte trekt in de ondervloer.
 • Infrezen is vrij duur. (Niet zo duur als het uitbreken van een dekvloer.)
 •  

  Gratis prijsofferte vloerverwarming

  vloerverwarming offertesWil je graag vloerverwarming laten leggen bij jou thuis? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het zou kosten?

  Vraag op deze pagina een offerte aan. Deze prijsaanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

  Wij sturen jouw aanvraag op naar maximaal 4 verschillende vakmannen. Gemiddeld besparen klanten zo tot 30% op de totale kostprijs door offertes aan te vragen.