Vloerverwarming in combinatie met laminaat

laminaat vloerverwarming

 

Vloerverwarming en laminaat

Er worden tegenwoordig steeds vaker houten vloeren gebruikt in een huis. Omdat er al vaak een vloerverwarming aanwezig is, moet de houten vloer wel geschikt zijn om hierbij gebruikt te kunnen worden. Voor de houten vloer wordt tegenwoordig vaak laminaat gebruikt. Deze heeft belangrijke voordelen. Een laminaat vloer kan je, met het moderne kliksysteem, gemakkelijk zelf leggen en hij gaat goed samen met vloerverwarming. Het is een vloerbedekking die het proces van het verwarmen niet vertraagt. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.

 

Voorwaarden van laminaat met vloerverwarming

Op de eerste plaats zal je bij het gebruik van laminaat rekening moeten houden met het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal kan de oorzaak zijn dat een vloerverwarming niet goed zal werken. Wanneer je dus toch laminaat wilt leggen, in bijvoorbeeld de woonkamer, is het goed om een speciale isolatie te gebruiken. Wanneer je de laminaatvloer gaat leggen, zal je rekening moeten houden met de werking van het hout. Omdat hout, als het warm wordt, uitzet moet hij niet vast tegen de muur worden gelegd. Wanneer dat wel het geval zou zijn, en de vloer zet door de verwarming uit, zal de vloer omhoog worden gedrukt. Daar moet je rekening mee houden bij de aanschaf en het leggen van het laminaat.

 

De eigenschappen van een laminaat die geschikt is voor vloerverwarming.

Laminaat dat gebruikt kan worden met een vloerverwarming moet voldoen aan 4 voorwaarden:
1. Warmtegeleiding. Het laminaat moet de eigenschap bezitten dat het de warmte niet tegenhoudt. Het laminaat dat gebruikt wordt bij een vloerverwarming is dunner dan normaal laminaat.
2. Geen ondervloer vereist. Wanneer er normaal laminaat wordt gebruikt dan is daarbij een ondervloer nodig. Omdat dit het isolerende effect versterkt, zal er veel warmte verloren gaan waardoor de energiekosten stijgen.
3. Om ervoor te zorgen dat de ruimte die verwarmd moet worden voldoende is, moeten er naast de vloerverwarming ook radiatoren worden toegepast. Indien je echter speciaal laminaat gebruikt zal je geen radiatoren nodig hebben. Het laminaat, dat speciaal voor vloerverwarming is gemaakt is dun, zodat de warmte goed wordt geleid. Je kunt dan optimaal genieten van je vloerverwarming.

 

Verkoelen met laminaat

Velen vragen zich af of het mogelijk is om met laminaat je huis te verkoelen. Daarop kunnen we dan bevestigend antwoorden. Koelen werkt in principe hetzelfde als verwarmen. Indien je koud water door de buizen laat lopen, wordt het huis gekoeld. Je kunt je huis met een airco verkoelen, maar door het gebruik van de vloerverwarming is het verkoelen aangenamer.

 

Onderhoud

Wanneer je lang wilt blijven genieten van je vloer is het van groot belang dat je de onderhoudsadviezen naleeft. Door het gebruik van een vloerverwarming zal het hout sneller uitdrogen. Daarom moet je het hout met een vaste regelmaat schoonmaken en voeden.
Een laminaatvloer met een vloerverwarming is mogelijk. Je moet je daarvoor wel goed laten voorlichten en het juiste laminaat gebruiken. Laat de laminaatvloer leggen door de specialist. Hij weet namelijk precies wat de vereisten zijn van het laminaat in combinatie met een vloerverwarming. Je wilt, wanneer de vloer gelegd is, toch optimaal genieten van de vloer en de verwarming.