Opbouw vloerverwarming

opbouw vloerverwarmingIn dit artikel vertellen we je meer over de opbouw van de vloerverwarming. Deze verschilt afhankelijk van de soort vloerverwarming die je wenst. De verschillen lijken misschien klein, maar ze zijn wel noodzakelijk om zo optimaal mogelijk van je vloerverwarming te kunnen profiteren!

Bij zowel de elektrische en warmwater vloerverwarming zal je een duidelijke beschrijving vinden van hoe de vloerverwarming precies wordt opgebouwd. Om alles nog iets duidelijker te maken, voorzien we deze info ook van een tekening.

Let op: dit zijn slechts twee wijzen van opbouw. Er zijn nog vele andere manieren mogelijk, maar onderstaande opbouw is hoe vloerverwarming er grosso modo zou moeten uitzien.

Belang van de opbouwhoogte bij vloerverwarming

Er zijn enkele kleine verschillen in de vloerverwarming opbouw tussen de twee systemen.
Deze verschillen vertalen zich voornamelijk in een hogere of lagere opbouwhoogte. Afhankelijk van de beschikbare plaats, kan het dus nodig zijn om één type vloerverwarming te kiezen.

Standaard wordt gesteld:

 • Bij een nieuwbouw is er voldoende opbouwhoogte, en kan je kiezen voor een nat systeem.
 • Bij een renovatie is de opbouwhoogte beperkt en kies je beter voor een droog systeem. Dit aangezien de buizen hier in een droogsysteemplaat kunnen worden bevestigd.

 

Opbouw warmwater vloerverwarming

De opbouw bij het natte systeem ziet er als volgt uit, wederom van onder begonnen:

  1. De betonnen draagvloer.
  2. Een uitvullaag om de leidingen van elektriciteit en sanitair uit te vullen.
   Deze chape moet minstens een dikte van 5 à 8 cm hebben.
  3. Isolatielaag van minstens 5 cm. Vraag na welke isolatie bij jou het beste resultaat geeft. Sommige isolatielagen nemen immers minder hoogte in.
  4. Vergeet ook hier niet dat je vanaf nu de isolatie ook aan de randen van de vloerverwarming moet stoppen, tot en met de uiteindelijke vloerbedekking.
  5. Bovenop de isolatielaag komt een laag met bedrukte Pe-folie. Ook hier om te voorkomen dat vocht in de isolatie zal dringen.
  6. Lichtgewapende dekvloer (=chape) met daarin de leidingen van de vloerverwarming (=aardingsnet).
  7. De uiteindelijke vloerbedekking naar keuze.

Opbouw vloerverwarming van een nat systeem:

Opbouw warmwater vloerverwarming
*Opmerking* Stap 2: In plaats van chape kan ook worden gekozen voor een gespoten isolatielaag PUR. De isolatielaag die daar bovenop komt, mag dan minder dan 5 cm zijn. Zo wordt de gehele dikte van de vloeropbouw lichtjes verminderd.
Hierdoor kan men ook eventueel de Pe-folie weglaten, als men zeker weet dat de isolatielaag niet absorberend is!

Opbouw elektrische vloerverwarming

De opbouw van het droge systeem (=elektrische vloerverwarming) ziet er iets anders uit dan de opbouw bij het natte systeem.
Van onder naar boven ziet de vloerverwarming opbouw van een elektrisch systeem er als volgt uit:

 1. Helemaal onderaan: de betonnen draagvloer.
 2. De uitvullaag met een dikte van minstens 5 à 8 cm chape.
 3. Een isolatielaag van minstens 5 cm. Indien je opbouwhoogte beperkt is, kies je dus best voor isolatie met een hogere isolatiewaarde. Zo heb je er minder van nodig en bespaar je enkele centimeters.
 4. Vergeet niet dat je vanaf nu ook een dunne laag randisolatie tegen de muur moet plakken, tot en met de uiteindelijke vloerbedekking.
 5. Bovenop de isolatie komt een bedrukte Pe-folie te liggen.
  Deze Pe-folie voorkomt dat het vocht van de chape in de isolatie zal lopen.
 6. Dekvloer (= bvb. chape) met daar bovenop een noppenplaat waarin de elektrische leidingen worden gelegd.
 7. Eens de leidingen zijn gelegd (Dubbel en trippelcheck of ze goed liggen en werken!) kan je er nog een dunne laag chape van ongeveer 3 tot 5 cm bovenop gieten.
 8. Bovenop de chape komt dan de vloerbedekking te liggen.

 

Opbouw vloerverwarming bij een elektrisch systeem

Opbouw elektrische vloerverwarming
*Opmerking* Stap 2: In plaats van chape kan ook worden geopteerd voor een gespoten isolatielaag PUR. De isolatielaag die daar bovenop komt, mag dan minder dan 5 cm zijn. Zo wordt de gehele dikte van de vloeropbouw lichtjes verminderd.
Hierdoor kan men ook eventueel de Pe-folie weglaten, maar wel alleen als je zeker weet dat de isolatielaag niet absorberend is!