Laminaat vloerverwarming

Laminaat vloeren lijken op een houten vloer, maar zijn eigenlijk een volledig ander materiaal. Eigenlijk is het een combinatie van materialen.
Deze combinatie is een goed idee, omdat verschillende eigenschappen van verschillende materialen elkaar versterken. Bij slechts één materiaal heb je dat niet.

Laminaat vloeren hebben een bepaalde opbouw: de eerste laag is van kunststof. Daarop wordt een dun laagje vezelbord gelegd (hout), daarop wordt een bedrukte laag papier gelegd met daarin een houttekening of een tekening van een ander materiaal en om dit alles stevig te maken wordt daar nog een nieuwe laag kunststof over gezet als bescherming.

Voor laminaat met vloerverwarming te combineren moet je dus rekening houden met deze verschillende materialen. Hout zet uit en krimpt in, melanine (kunststof) mogen dan weer aan geen al te hoge temperaturen worden blootgesteld.

 

Laminaat en vloerverwarming?

Is vloerverwarming en laminaat combineerbaar met elkaar?
Ja, maar er zijn wel enkele regels waar je je aan moet houden.

Er wordt bij laminaat in combinatie met vloerverwarming altijd aangeraden om met een warmwater systeem te werken. Niet alle elektrische systemen zijn immers geschikt in combinatie met laminaatvloeren. Als je toch voor het droge systeem kiest, zorg er dan voor dat de bekabeling in de vloer is ingegoten. Bij verwarmingsmatten of verwarming aan de oppervlakte kan laminaat dus niet.
Kies altijd voor een ondervloer met lage warmteweerstand.

Een verplichting is wel dat de vloer zwevend wordt aangelegd. Vaak worden houten vloeren of laminaatvloeren verlijmd gelegd. Bij een zwevende plaatsing worden ze dus los op de ondervloer gelegd, zonder op enige manier vast te worden gehecht aan deze ondervloer.
Hierdoor kan het laminaat uitzetten en krimpen en krijg je geen problemen met vochtophoping onder de vloer. Probeer ook altijd een vochtscherm onder het laminaat te leggen.

De maximale warmte waar het laminaat aan mag worden blootgesteld (contact temperatuur) ligt gemiddeld op 27°C (vraag dit zeker na aan je leverancier!), dit komt overeen met +/- 50°C die uit je ketel loopt.

 

laminaat vloerverwarming

Nadelen laminaat vloerverwarming?

Er zijn heel wat voorwaarden en regels waar je je aan moet houden als je kiest voor laminaat in combinatie met vloerverwarming. Dat op zich is al een groot nadeel, want je bent niet heel vrij in hoe je je vloer kunt gaan leggen.

Anderzijds is laminaat ook minder efficiënt voor de warmte. Zo mag je de vloerverwarming nooit te hoog zetten, maar anderzijds zal de vloerverwarming door de vele luchtlagen (zwevend leggen, ondervloer, chape) vastgehouden worden en minder aan de woning worden afgegeven. Je zult dus meer energie verbruiken voor minder warmte op te wekken dan bij bijvoorbeeld een betegelde vloer.

  •  

    Gratis prijsofferte vloerverwarming

    vloerverwarming offertesWil je graag vloerverwarming laten leggen bij jou thuis? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het zou kosten?

    Vraag op deze pagina een offerte aan. Deze prijsaanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

    Wij sturen jouw aanvraag op naar maximaal 4 verschillende vakmannen. Gemiddeld besparen klanten zo tot 30% op de totale kostprijs door offertes aan te vragen.