Elektrische vloerverwarming

Als de temperaturen weer gaan dalen zo rond de maand oktober, dan is het wel zo comfortabel om een vloer te hebben die jouw geen koude voeten geeft. Elektrische vloerverwarming kan in principe in elke ruimte worden aangelegd, dus het kan als hoofdverwarming gebruikt worden voor de hele woning. Aangename warmte kan nu ook komen in de kleinere ruimtes zoals de badkamer. Wel zo comfortabel om uit de douche te stappen op een verwarmde vloer. En ook voor de kinderen is het spelen op een warme vloer een stuk fijner.

 

elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming ben je dus niet meer afhankelijk van het CV systeem om de woning te verwarmen. De aanleg van deze vloerverwarming is zeer eenvoudig, omdat deze op zeer dunne matten wordt geleverd. Het kan zelfs over jouw oude vloer worden gelegd, en daarop kan een nieuwe tegellaag worden gelegd op de matten. Bij de standaard warmwater vloerverwarming was het altijd nodig om eerst sleuven te maken in de oorspronkelijke grondlaag. Dit neemt veel hak- en breekwerk en tijd in beslag. De tijd van openbreken van de vloer is dus voorbij, dat is nu niet meer nodig.

Elektrische vloerverwarming geeft een mooie gelijkmatige temperatuurverdeling over de ruimte. Over het algemeen is een ruimte al na 20 tot 30 minuten opgewarmd bij gebruik van deze vloerverwarming. Er is veel minder luchtstroming, dus warmtestroming, in de lucht als je het vergelijkt met een CV installatie. Warmte stijgt immers op, dus bij vloerverwarming maak je op een gunstige manier gebruik van de opstijgende warmte.

 

Welke methodes zijn er bij elektrische vloerverwarming?

De meest bekende vloerverwarmingssystemen werken door gebruik te maken van warm water, wat geproduceerd is door de CV installatie. Daar wordt dan de vloerverwarming ook op aangesloten, het warme water dat door de buizen stroomt zorgt voor de warmteoverdracht naar de bovenliggende vloer.

Elektrische vloerverwarming werkt echter op basis van stroom die omgezet wordt naar warmte. Je kunt het vergelijken met een elektrische oven, waar staaldraad verhit wordt en warmte afgeeft. Aansluiting gebeurt dus direct op het elektriciteitsnetwerk, niet op de centrale verwarming. Deze elektrische manier van vloerverwarming is daarom niet zo energiezuinig, maar daar zijn tegenwoordig wel duurzame alternatieven voor. Deze zullen wij later bespreken.

Elektrische vloerverwarming kan plaatsvinden op drie manieren:

 1. Kabels in de vloer leggen van 5-8 millimeter dik.
 2. Matten met een ingebouwde kabel van 2-3 millimeter in een zigzag patroon.
 3. Een dunne geleidende soort folie, die onder een vloerkleed of laminaat kan worden gelegd.
vloerverwarmingsmatten
vloerverwamingskabel
vloerverwarmingsfolie
Vloerverwarmingsmat
Vloerverwarmingskabels
Vloerverwarmingsfolie

 

De meest toegepaste manier is echter de tweede optie. Het leggen van matten is zeer eenvoudig en kan snel worden gedaan op een gladde ondervloer. De kabels zijn bevestigd op een glasvezel mat, deze is slechts 4 millimeter dik. Deze manier is goed voor niet permanent gebruikte kamers, zoals elektrische vloerverwarming in badkamer, garage, wc of hobbyruimte. In verband met het stroomverbruik zijn deze matten dus zeer geschikt voor bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger het energie verbruik. Toch is het in vergelijking met een CV installatie nog steeds rendabel. Dit hoge elektrische vloerverwarming verbruik vervalt uiteraard, als er wordt gekozen voor een duurzame oplossing met een warmtepomp of zonnepanelen.

De kabels bij optie 1 en 2 moeten, voor veiligheidsvoorschriften, altijd voorzien zijn van een aarding. Dit kan een storend elektromagnetisch veld voorkomen. Deze aarding bestaat uit een gevlochten mantel van koperdraad.

Bij het dunne geleidende folie is er geen aarding aanwezig. Daardoor wordt er wel een elektromagnetisch veld gecreëerd, dat kan een nadelig effect hebben op mensen met een pacemaker of als iemand stralingsgevoelig is. Om dit te voorkomen, past men meestal een transformator toe. Dan wordt de folie door een lagere spanning verwarmd.
Het gebruik van dunne kunststof folies als elektrische vloerverwarming, is zeer goed geschikt voor onder een parketvloer, houten vloer of laminaat. De folie bestaat uit koperen verwarmingsbanen, de folie zelf is slechts 0.3 millimeter dik. Deze wordt, om warmteverlies te voorkomen, op dunne polystyreen isolatieplaten geplaatst.

 

elektrische vloerverwarming

Wat is te combineren met elektrische vloerverwarming?

Wellicht wil je meer weten over welke vloerbedekkingen geschikt zijn als toplaag over de elektrische vloerverwarming? Eigenlijk is elke soort vloerbedekking wel te combineren met dit type vloerverwarming. Waar wel op gelet moet worden is, of de soort vloerbedekking ook de warmte goed doorlaat.

Vloerverwarming moet rendabel zijn, de warmte onder de vloer moet ongehinderd door kunnen stromen om de ruimte te verwarmen. Zo heeft steen weer een betere warmtegeleiding dan hout.

De beste geleiders voor de warmte zijn de steenachtige materialen. Je kan daarbij denken aan: marmer en natuursteen, plavuizen en keramische tegels. Ze nemen warmte erg goed op en geven het net zo goed weer af aan de lucht. Elektrische vloerverwarming in badkamer is dus ideaal.
Tapijt kan wel in beperkte mate worden toegepast met vloerverwarming. Niet elke tapijtsoort is echter geschikt. Een tapijt met bijvoorbeeld een rug van foam is niet echt aan te raden.
Vinyl en diverse soorten kunststof vloerbedekkingen zijn ook geschikt om te combineren met elektrische vloerverwarming.
Houten vloerbedekking zoals een parketvloer of laminaat, is ook te combineren. Deze moet niet te dik zijn en met name geschikt zijn voor vloerverwarming. De isolatie eigenschappen van hout zijn erg goed, dit is juist een nadeel bij vloerverwarming.

elektrische vloerverwarming leggen

De voor- en nadelen op een rij

Er is een belangrijk verschil tussen elektrische vloerverwarming en vloerverwarming met water vanuit de CV installatie. Bij de laatste manier is het namelijk zo dat de temperatuur van de vloer niet regelbaar is. Bij een CV installatie blijft het water nagenoeg op dezelfde temperatuur. Dat is meestal rond de 40-45 graden. Gevolg is dat de vloer, buiten het echte stookseizoen, eigenlijk veel te warm wordt terwijl het buiten dan nog niet zo koud is.

Bij elektrische vloerverwarming daarentegen, kan je de temperatuur van de vloer heel nauwkeurig regelen. Een vloerverwarming is goed werkend, als de vloer zelf niet te warm wordt en de ruimte toch een aangename temperatuur heeft.

De voordelen van elektrische vloerverwarming:

 • Erg makkelijk te plaatsen
 • Verwarmingselementen dun verwerkt in een mat
 • Geen dikke bovenvloer nodig
 • Prijs van aanschaf is laag
 • Korte reactietijd
 • Ruimtewinst aan oppervlak
 • Onderhoudsvrij
 • Mogelijkheid tot regelen
 • Geen energieverlies door pompen

Daarnaast noemen wij ook nog enkele nadelen:

 • Hoog energieverbruik
 • 40% vloeroppervlak moet wel vrij zijn voor optimale werking
 • Bij gebruik van kabels moeten er alsnog sleuven worden gehakt

 

Duurzame elektrische vloerverwarming

Duurzaamheid is de trend van vandaag die ons ertoe aanzet op alle mogelijke manieren energiezuinig te zijn. Dat stroom opwekken met zonnepanelen mogelijk was is niet onbekend, maar om ook water op te warmen met die techniek, en deze te gebruiken voor de verwarming van een woning is natuurlijk heel interessant. Elektrische vloerverwarming met zonnepanelen is een mogelijkheid die je zeker kan overwegen. Als er overcapaciteit is, dan zou het ideaal zijn om deze te gebruiken voor de vloerverwarming.

Het is wel aan te raden om de vloerverwarming aan te sluiten op het netstroom, en niet rechtstreeks op de omvormer die de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omvormt naar wisselstroom. Mocht er namelijk geen stroom zijn opgewekt door de zonnepanelen, dan kan je alsnog de vloer verwarmen.

In het tijdperk van duurzaam verwarmen, is het een heel goed idee om de zonne-energie te gebruiken voor de vloerverwarming.

 

elektrische vloerverwarming zonnepanelen

De prijs van elektrische vloerverwarming

De kostprijs van de vloerverwarming hangt af van het aantal vierkante meters dat opgewarmd moet worden. Als voorbeeld kan je een set van 5 m² elektrische matten al aanschaffen voor een prijs van 240 euro. Een mat van 7 m² kost circa 290 euro en een mat van 10 m² is rond de 390 euro. Meestal worden dit soort matten als doe-het-zelf pakket aangeboden.

Belangrijk om te weten is dat de mat wel door een vakkundige en bevoegde elektricien moet worden aangesloten. De meeste leveranciers van deze matten voorzien jouw ook van een stap- voor-stap handleiding om de vloerverwarming zelf aan te leggen.
Wanneer jij besluit over te gaan op elektrische vloerverwarming, is het belangrijk om eerst een deskundig advies aan te vragen. Let daarbij goed op dat er genoeg capaciteit wordt geïnstalleerd. De ruimte moet onder alle omstandigheden warm te krijgen zijn, maar overcapaciteit moet voorkomen worden.

Indien mogelijk, kies dan voor systeem dat zowel de vloertemperatuur als de kamertemperatuur regelt. Mocht er nog een verwarmingssysteem in jouw huis zijn, let dan op dat deze elkaar niet beïnvloeden.

 •  

  Gratis prijsofferte vloerverwarming

  vloerverwarming offertesWil je graag vloerverwarming laten leggen bij jou thuis? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het zou kosten?

  Vraag op deze pagina een offerte aan. Deze prijsaanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

  Wij sturen jouw aanvraag op naar maximaal 4 verschillende vakmannen. Gemiddeld besparen klanten zo tot 30% op de totale kostprijs door offertes aan te vragen.