Elektrische vloerverwarming verbruik

elektrische vloerverwarming verbruikMeestal wordt gekozen voor warmwater vloerverwarming omdat het een pak goedkoper uitkomt dan elektrische vloerverwarming. De installatie van warmwater vloerverwarming is wel een pak duurder dan bij elektrische. Bovendien wordt in de assumptie dat elektrische vloerverwarming zo duur is, nooit rekening gehouden met de manier van energie opwekking. Als je met zonnepanelen werkt kan je immers ook een erg voordelig tarief hebben in combinatie met elektrische verwarming.

Toch moet gezegd worden dat de elektrische variant meer verbruikt en dus op termijn ook duurder zal uitkomen. Om iets meer geïnformeerd te zijn besloten we alles eens uit te rekenen…

Verbruik elektrische vloerverwarming

verbruik elektrische vloerverwarmingEr zijn heel wat factoren die het uiteindelijke verbruik van vloerverwarming beïnvloeden. En je moet ze allemaal samenvoegen om een totaalbeeld te kunnen krijgen!

Kosten

Allereerst is er het verbruik van de elektrische vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruik gemaakt van folies, en als je kijkt naar verschillende merken dan zie je dat het gemiddelde maximum verbruik op ongeveer 120W/m2 ligt.
Het eigenlijk gemiddelde verbruik ligt altijd een pak lager, omdat bij het maximum verbruik geen rekening wordt gehouden met isolatie en dergelijke. Reken eerder op 30W/m2.

Ten tweede zijn er de elektriciteitskosten. Die schommelen voortdurend, maar als je de website van de VREG mag geloven betaalt een gemiddeld gezin gemiddeld 20 cent per Kwh.

Ten slotte zijn er ook nog aanschafkosten van o.a. de verwarmingsfolie. De aansluiting en plaatsing van elektriciteit laten we buiten beschouwing. Die gebruik je immers voor heel wat andere zaken ook.

 

Weertypes

verbruik van elektrische vloerverwarmingNiet alleen de kosten beïnvloeden het elektrische vloerverwarming verbruik. Je hoeft je vloerverwarming immers niet altijd even veel aan te zetten, afhankelijk van het weer en het seizoen.

Bij zacht weer (7°C) verbruik je tussen 0,025 en 0,03 Kwh per vierkante meter. Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06Kwh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09Kwh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 Kwh per m² zal verbruiken.

Bij goed weer gebruik je je vloerverwarming uiteraard niet, dus dat is bij deze ook buiten beschouwing gelaten.

 

Verbruik berekenen

Als we al deze gegevens nu omzetten in een tabel, dan kan je zien hoeveel elektrische vloerverwarming verbruikt per dag en per weertype.

Verbruik van € 0,20 / KwhZacht weer (30Kwh)Gemiddeld winterweer (60Kwh)Koud winterweer (90 Kwh)Erg koud winterweer (120 Kwh)
5 m2€ 0,48€ 0,96€ 1,44€ 1,92
10 m20,961,922,883,84
15 m21,442,884,325,76
20 m21,923,845,767,68
25 m2€ 2,40€ 4,80€ 7,20€ 9,60

Ook interessant om weten is natuurlijk het verbruik per jaar. Gewoon vermenigvuldigen met 365 klopt echter niet. Want het is niet iedere dag ‘koud winterweer’ en er zijn ook heel wat dagen waar je je verwarming gewoon niet gebruikt.

Als je allerlei ingewikkelde berekeningen zou volgen zou je tot een gemiddelde komen van €1200 euro op jaarbasis. Bij deze berekeningen werd uitgegaan van een gewoon geïsoleerde woning, 3 maanden koud winterweer, 3 maanden zacht weer en één maand extra zacht weer als buffer voor eventuele koude dagen in de rest van het jaar.
Als je dat vergelijkt met het gemiddelde van warmwater vloerverwarming op jaarbasis kom je op gemiddeld 1000 euro.

Er is dus een verschil van 200 euro per jaar, oftewel 16,67 euro per maand. Op termijn kan dit natuurlijk wel geld besparen, maar let ook op dat je voor warmwater vloerverwarming eerst ook moet investeren!

 

  •  

    Gratis prijsofferte vloerverwarming

    vloerverwarming offertesWil je graag vloerverwarming laten leggen bij jou thuis? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het zou kosten?

    Vraag op deze pagina een offerte aan. Deze prijsaanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

    Wij sturen jouw aanvraag op naar maximaal 4 verschillende vakmannen. Gemiddeld besparen klanten zo tot 30% op de totale kostprijs door offertes aan te vragen.